Nagyvilág

2013.01.26. 11:38

Japán óvatosan reagál Kína békülékeny nyilatkozatára

Tokió, 2013. január 26., szombat (MTI) - Japán üdvözli, de óvatosan értékeli a kínai pártfőtitkár békülékeny kijelentéseit, tokiói kormánytisztviselők szerint valószínűtlen a két ország kapcsolatának drámai javulása - jelentette az NHK japán televízió szombaton.

Tokió, 2013. január 26., szombat (MTI) - Japán üdvözli, de óvatosan értékeli a kínai pártfőtitkár békülékeny kijelentéseit, tokiói kormánytisztviselők szerint valószínűtlen a két ország kapcsolatának drámai javulása - jelentette az NHK japán televízió szombaton.Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára, az ország leendő elnöke a kisebbik japán kormánypárt vezetőjével tartott találkozója után közölte: "komolyan fontolóra veszi" egy csúcstalálkozó lehetőségét Peking és Tokió között, a két ország politikai feszültségeit pedig "a párbeszéd és konzultációk útján" kell rendezni.

Az NHK kormányzati forrásai szerint Tokióban úgy értékelik, hogy Hszi szavai a legpozitívabb kijelentések Kína részéről a két ország közötti szigetvita szeptemberi elmérgesedése óta, és a nyilatkozat a japán-kínai kapcsolatok normalizálódását ígéri.

Ugyanakkor a kormánytisztviselők azt is leszögezték, hogy ennek ellenére nem várható drámai javulás a kétoldalú viszonyban.

A japán kormány a beszámoló szerint "óvatos tárgyalásokat" kíván kezdeményezni Pekinggel, amelyeken szó eshet egy kétoldalú csúcstalálkozó lehetőségéről is.

Peking és Tokió kapcsolata egy kelet-kínai-tengeri szigetcsoport hovatartozásával kapcsolatos vita miatt mérgesedett el. Hszi leszögezte, hogy a Tokió ellenőrzése alatt álló, Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert földdarabot illetően nem hajlandó kompromisszumra.

Ugyanakkor Vang Csia-zsui, a KKP Központi Bizottsága nemzetközi osztályának vezetője azt javasolta, hogy a két ország tegye talonba a vitát. "Lehetséges, hogy a (vita) megoldását a jövő generációira hagyjuk" - közölte.

Ennek azonban valamelyest ellentmond, hogy Peking az ENSZ elé vitte a kérdést. Kína arra kérte a nemzetközi szervezet kontinentális talapzatok határáért felelős bizottságát, hogy ismerje el: A Kelet-kínai-tenger alatti talapzata az Okinava-árokig bezárólag Kína területének természetes meghosszabbodása, így a terület, ide értve a vitatott szigeteket is, Kínához tartozik. Az ENSZ az idei év folyamán dönthet a kérdésben, a verdikt ugyanakkor nem lesz jogilag kötelező a felekre nézve.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!