Nagyvilág

2012.10.11. 08:34

Bengázi támadás - Nem voltak megfelelő biztonságban a diplomaták

Washington, 2012. október 11., csütörtök (MTI) - Nagyon nem voltak biztonságban a bengázi konzulátuson dolgozó diplomaták - állította a szerdai képviselőházi meghallgatásán a líbiai amerikai képviseletekért felelős biztonsági szolgálatának volt vezetője.

Washington, 2012. október 11., csütörtök (MTI) - Nagyon nem voltak biztonságban a bengázi konzulátuson dolgozó diplomaták - állította a szerdai képviselőházi meghallgatásán a líbiai amerikai képviseletekért felelős biztonsági szolgálatának volt vezetője.

"Bengáziban a helyzet bizonytalan volt, és néhány, líbiaiaktól származó jelentés szerint tovább romlott. A diplomáciai biztonság gyenge volt" - mondta Andrew Wood alezredes, aki korábban a hadsereg különleges alakulatainál szolgált.

Wood a bengázi biztonsági helyzetet folyamatos "küzdelemként" jellemezte. Elmondta, hogy szolgálatának februári megkezdésekor még három amerikai különleges diplomáciai biztonsági csapat volt Líbiában, ezeket azonban augusztusra kivonták az országból.

Eric Nordstrom, aki júliusig az amerikai külügyminisztérium vezető regionális biztonsági tisztségviselője volt Líbiában, a kongresszusi meghallgatáson kijelentette, hogy a terrortámadást megelőző hónapokban többször is kérte a bengázi konzulátus védelmének megerősítését, de nem kapott választ feletteseitől.

Nordstrom szerint Charlene Lamb biztonsági ügyekért illetékes külügyi államtitkár-helyettes "mesterségesen alacsonyan tartotta" a bengázi képviselet amerikai biztonsági személyzetének létszámát. Noha Patrick Kennedy igazgatási ügyekben illetékes külügyminiszter-helyettes egy múlt decemberi feljegyzésében úgy vélekedett, hogy a konzulátuson öt biztonsági ügynökre lenne szükség, Lamb elegendőnek tartotta volna a hármat is.

A képviselőházi meghallgatáson éles vita bontakozott ki a két politikai oldal között. A republikánusok azzal vádolták a külügyminisztériumot, hogy az nem hajlandó együttműködésre és az őszinte tényfeltárásra, a demokraták pedig azt kifogásolták, hogy az ellenzéki honatyák az ő kizárásukkal, részrehajló vizsgálódást folytattak.

A bengázi terrortámadás elkövetői mind a létszám, mind a fegyverek tekintetében fölényben voltak a védőkkel szemben. Lamb helyettes államtitkár szerint ugyanakkor támadás annyira "példátlan" hevességű, hogy azt "ésszerű" biztonsági jelenléttel nem lehetett volna ellensúlyozni.

Az amerikai külügyminisztérium a kongresszusi meghallgatás előestéjén megváltoztatta szeptember 11-i bengázi támadás kiváltó okával kapcsolatos álláspontját. A tárca egy névtelenül nyilatkozó illetékese szerint a minisztériumban nem gondolják azt, hogy ez az Egyesült Államokban készített amatőr iszlámellenes film lett volna.

A külügyi illetékes szerint a támadást megelőzően a konzulátus épületénél semmi szokatlant nem tapasztaltak. Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet korábban olyan tájékoztatást adott, amely szerint a bengázi támadást ugyanolyan, az iszlámellenes film miatti tüntetés előzte meg, mint amilyet aznap a kairói amerikai nagykövetség előtt tartottak.

Kennedy külügyminiszter-helyettes a képviselőházi meghallgatáson úgy fogalmazott, hogy Rice nagykövet mindig a rendelkezésre álló legjobb információ alapján nyújtott tájékoztatást. (Ennek ellentmondani látszik, hogy médiaforrások szerint az amerikai kormány már néhány órával a támadás több tucat olyan hírszerzési jelentést kapott, amely szerint az elkövetők kapcsolatban állhattak az al-Kaidával.)

A friss külügyi tájékoztatás szerint az konzulátus épületét többtucatnyi fegyveres rohanta meg, mégpedig előzetes figyelmeztetés nélkül. A forrás szerint előzetesen hírszerzési információk sem szóltak arról, hogy támadást terveznének a konzulátus ellen. A támadás következtében négy amerikai életét vesztette, köztük - füstmérgezés miatt - Christopher Stevens nagykövet is.

A Fehér Ház szerdai közleménye szerint John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárításért felelős tanácsadója szerdán Tripoliban Mohamed Magarif ideiglenes államfővel és más vezetőkkel tárgyalt a konzulátus ellen szeptember 11-én elkövetett támadás ügyében indított nyomozás állásáról. A tájékoztatás szerint szó esett arról, hogy Líbia mivel tudná elősegíteni a felelősök megtalálását. A tárgyalófelek egyformán elítélték a terrorizmust és a szélsőséges erőszakot.

A bengázi terrortámadást egyébként a Romney-kampány felhasználta mind az Obama-kormány világpolitikai "puhaságának" és "inkompetenciájának", valamint a szeptember 11-i évfordulóval kapcsolatos "felkészületlenségének" bizonyítására, mind pedig arra, hogy - a konzulátus elesett védőinek példájára hivatkozva - szavazásra biztassa a republikánusok szimpatizánsait.

Mitt Romney republikánus elnökjelölt ismerte az egyik volt kommandóst, Glen Dohertyt, aki a támadásban vesztette életét. A politikus néhány évvel ezelőtt egy karácsonyi partin találkozott a férfival, aki korábban a haditengerészet SEAL különleges egységénél szolgált.

Romney egy iowai kampánygyűlésen arról beszélt, hogy Doherty és a konzulátus védelmében elesett másik exkommandós nem szaladt el a támadás felől, hanem épp ellenkezőleg az ütközet felé futott. Az esetet metaforaként használta fel annak illusztrálására, hogy a republikánusoknak hasonló rohammal kellene visszafoglalniuk Obamától a Fehér Házat.

Az elesett konzulátusi biztonsági ember anyja, Barbara Doherty televíziós nyilatkozatban kifogásolta, hogy a republikánus elnökjelölt politikai kampányának tárgyává tette a fia halálát, és kijelentette, hogy helytelen az ügyet Obama lejáratására felhasználni.

Romney szerdán ígéretet tett rá, hogy nem példálózik tovább a Bengáziban életét vesztett volt kommandóssal.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!