Nagyvilág

2012.10.22. 17:29

Barroso egyetért a lemondott máltai EU-biztos utódjának jelölésével

Brüsszel, 2012. október 22., hétfő (MTI) - José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben megbeszélést folytatott a múlt héten lemondott máltai EU-biztos kijelölt utódjával, Tonio Borg jelenlegi máltai külügyminiszterrel, majd egyetértését adta a jelöléshez.

Brüsszel, 2012. október 22., hétfő (MTI) - José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben megbeszélést folytatott a múlt héten lemondott máltai EU-biztos kijelölt utódjával, Tonio Borg jelenlegi máltai külügyminiszterrel, majd egyetértését adta a jelöléshez.Az eddigi biztos, John Dalli, aki a egészségügyi és fogyasztóvédelmi tárcát irányította az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményében, a múlt kedden mondott le, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapította: egy máltai vállalkozó, aki jól ismeri a biztost, erre a személyes kapcsolatra hivatkozva pénzt kért egy svéd dohányipari cégtől, cserébe pedig azt ígérte, hogy befolyásolni tud jövőbeni uniós döntéseket.

Dalli hangsúlyozta: az OLAF jelentése szerint semmi sem bizonyítja, hogy bármi rosszat tett volna, az Európai Bizottság döntéshozatalát az ügy nem befolyásolta, pénz nem cserélt gazdát a dohányipari cég és a vállalkozó között. Az OLAF szerint viszont Dalli mindenről tudott.

A brüsszeli bizottság közleménye szerint a máltai biztos azért döntött a lemondás mellett, hogy az uniós testület és a saját jó hírnevét meg tudja védeni.

Málta ezután a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Tonio Borg külügyminisztert jelölte a dél-európai szigetországot megillető EU-biztosi funkció ellátására. Barroso a jelölttel való hétfői találkozó után megerősítette: egyetért a személlyel, aki ugyanazt a portfóliót irányítva a jelenlegi összetételű bizottság mandátumának lejártáig töltheti majd be a tisztséget. A "második Barroso-bizottságnak" számító testület megbízatása azután ér majd véget, hogy a 2014-es európai parlamenti választások után feláll az új összetételű javaslattevő-végrehajtó testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!