Nagyvilág

2012.09.04. 11:55

Román közvélemény-kutatás: csökkent az USL népszerűsége Basescu felfüggesztése nyomán

Bukarest, 2012. szeptember 4., kedd (MTI) - Csaknem tíz százalékkal esett vissza a Romániában kormányzó Szociál-liberális Szövetég (USL) népszerűsége Traian Basescu államfő felfüggesztése óta, de továbbra is élvezi a választók többségének bizalmát - derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet kedden közzétett felméréséből.

Bukarest, 2012. szeptember 4., kedd (MTI) - Csaknem tíz százalékkal esett vissza a Romániában kormányzó Szociál-liberális Szövetég (USL) népszerűsége Traian Basescu államfő felfüggesztése óta, de továbbra is élvezi a választók többségének bizalmát - derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet kedden közzétett felméréséből.

Az Adevarul című napilap által rendelt és ismertetett felmérés szerint az USL-nek június végén még kétharmados (67 százalékos) volt a támogatottsága a választópolgárok körében. Egy ilyen arányú győzelem a decemberi parlamenti választásokon azt jelentené, hogy az USL egyedül is módosíthatná az alkotmányt.

Az augusztusi mérések értelmében a választók 57 százaléka voksolna az USL-re, ha most rendeznének parlamenti választást. Egy ilyen eredménnyel az USL önállóan alakíthatna kormányt, de nem tudna olyan módosításokat eszközölni az alkotmányban, amelyek megkönnyítenék számára Traian Basescu eltávolítását a hatalomból. Basescu mandátuma 2014-ben jár le.

Az Adevarul emlékeztet arra, hogy az USL-t áprilisban még 50 százalék alatt mérték, de miután megbuktatta a jobbközép Ungureanu-kabinetet a parlamentben és kormányra került, ezt követően pedig látványos győzelmet aratott a júniusi önkormányzati választásokon, a balliberális pártszövetség támogatottsága 67 százalékra ugrott.

A lap az államfő eltávolítására tett sikertelen kísérletnek tulajdonítja, hogy az USL elvesztette hirtelen szerzett népszerűsége nagy részét. Az Adevarul cikkírója szerint az USL további népszerűségvesztésre számíthat, mert a kormányzó szövetségnek ezután kell megfizetnie az államfő felfüggesztésének politikai árát. Példaként a lap azt említi, hogy az Európai Unió egyes tisztségviselői ma már lehetségesnek tartják, hogy Bulgária és Románia ne egyszerre csatlakozzon a schengeni övezethez.

Az Adevarul rámutat, hogy Basescu felfüggesztéséből az ellenzéki pártok profitáltak: főleg a Demokrata Liberális Párt (PDL), amelynek sikerült leállítania zuhanórepülését, népszerűsége ismét növekedni kezdett. A közvélemény-kutatás szerint a PDL a júniusi 13 százalékról 18 százalékra növelte népszerűségét, a román sajtó által populistaként elkönyvelt Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) pedig 10 százalékról 14 százalékra növelte szavazóbázisát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatottsága - az IMAS mérései szerint - az ötszázalékos parlamenti küszöb körül mozog: augusztusban 5,8 százalékon állt. Az Adevarul Frunda György szenátort idézi, aki a napokban úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ-szel is megfizettetik a választók a PDL-vel közös kormányzás politikai árát, és ezért aggódik amiatt, hogy az RMDSZ-nek sikerül-e megőriznie parlamenti képviseletét.

Az IMAS közvélemény-kutatását augusztus 9. és 14. között, Traian Basescu visszatérése előtt végezték.

A bukaresti kormány a napokban bejelentette, hogy Romániában december 9-én rendezik meg a parlamenti választásokat.

- MTI, Baranyi László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!