Nagyvilág

2012.09.21. 08:38

Bengázi támadás - A Fehér Ház is terrorcselekménynek minősítette az akciót

Washington, 2012. szeptember 20., csütörtök (MTI) - Terrortámadás volt a bengázi amerikai konzulátus ellen elkövetett fegyveres akció - jelentette ki csütörtökön az elnöki repülőgép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva Jay Carney fehér házi szóvivő.

Washington, 2012. szeptember 20., csütörtök (MTI) - Terrortámadás volt a bengázi amerikai konzulátus ellen elkövetett fegyveres akció - jelentette ki csütörtökön az elnöki repülőgép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva Jay Carney fehér házi szóvivő.

"Magától értetődő, hogy ami Bengáziban történt, az terrortámadás volt" - hangoztatta Carney.

"A nagykövetségünket erőszakos támadás érte, amely négy amerikai hivatalos személy halálát okozta" - mondta a szóvivő. (Carney a továbbiakban még egyszer használta tévesen a "nagykövetség" kifejezést, amit később "diplomáciai képviseletre" módosított.)

Jay Carney nyilatkozata megerősítette Nemzeti Terrorelhárítási Központ igazgatójának, Matthew Olsennek a szerdai kongresszusi meghallgatásán képviselt álláspontját, miszerint Bengáziban terrortámadás történt.

A Fehér Ház szóvivője azonban a továbbiakban kitért az elől, hogy pontosítsa, vajon az amerikai kormányzat szerint a kelet-líbiai városban működő képviselet ellen előre kitervelt fegyveres akciót hajtottak-e végre. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ezzel kapcsolatban csütörtökön bejelentette, hogy a terrortámadás körülményeinek kivizsgálására bizottságot állított fel, amelynek élére Thomas Pickering nyugalmazott nagykövetet nevezte ki.

Carney megismételte Olsen korábban hangoztatott véleményét, miszerint a támadást végrehajtó személyek kapcsolatban állhattak az al-Kaida terrorszervezetnek a Magreb-országokban aktív "elemeivel", de a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem közölt további részleteket.

Az elmúlt napokban az Obama-kormány tagjai enyhítettek valamelyest azon a hivatalos állásponton, amely szerint nem előre megtervezett támadás történt. Az újabb nyilatkozataik szerint hírszerzési adatok nem utaltak arra, hogy ilyesmi lett volna készülőben, de még nem minden információ ismert.

Az Egyesült Államokban a választási kampány témájává vált, hogy vajon a szeptember 11-én végrehajtott támadást megelőzően megfelelő védelmet kapott-e a bengázi amerikai képviselet és hogy voltak-e olyan jelzések, amelyek alapján előre lehetett volna látni a támadást.

Carney szerint a kormányzatnak nincs olyan információja, amely arra utal, hogy Bengáziban "jelentősen előkészített vagy koordinált" támadást hajtottak végre. Mint mondta, az elkövetők kihasználták a Mohamed próféta elleni film keltette felháborodási hullám teremtette alkalmat.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!