Nagyvilág

2012.08.30. 10:21

Romney: Obama meggyengítette Amerika pozícióját a világban

Washington, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Amerikának a világban elfoglalt pozíciójának meggyengítésével vádolta meg szerdán Mitt Romney republikánus elnökjelölt Barack Obama elnököt egy Indianapolisban elmondott kampánybeszédében.

Washington, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Amerikának a világban elfoglalt pozíciójának meggyengítésével vádolta meg szerdán Mitt Romney republikánus elnökjelölt Barack Obama elnököt egy Indianapolisban elmondott kampánybeszédében.

"Az elmúlt négy év során Obama elnök hagyta szertefoszlani vezető szerepünket" - jelentette ki Romney, aki demokrata párti bírálói szerint járatlan a világpolitika kérdéseiben.

"Más nemzetekkel tárgyalva olyanoknak adta meg a bizalmat, akik azt nem érdemelték ki, olyanokat sértett meg, akik arra nem szolgáltak rá és akkor kért bocsánatot, amikor nem kellett volna" - tette hozzá a republikánus politikus.

Szavai szerint riválisa helytelenül járt el Amerika szövetségeseivel és ellenségeivel szemben egyaránt.

"Korábban törődtünk az általunk megkötött szövetségekkel, és kiálltunk az értékeink mellett. De amikor olyan barátainkról van szó, mint Lengyelország, Csehország vagy Izrael - és olyan országokról, amelyek szemben állnak velünk, mint Irán és Kuba - Obama elnök az ellenkező irányban mozdult el" - hangoztatta Mitt Romney.

A republikánus elnökjelölt szerint Obama a katonai költségvetés "felelőtlen" csökkentésével veszélyezteti az amerikai haderőt, és azáltal, hogy nem tudta fellendíteni az amerikai gazdaságot, kockára tette Amerika biztonságát is.

Az amerikai közvélemény-kutatások szerint a választók az elnököt külpolitikai kérdésekben kompetensebbnek tartják kihívójánál, akit viszont a gazdasági ügyekben tartanak jobbnak. A republikánusok alelnökjelöltje, Paul Ryan ugyancsak járatlan a nemzetközi politikában.

Condoleezza Rice, George W. Bush elnök kormányának külügyminisztere a CBS-nek nyilatkozva szerdán az Obama kormány külpolitikai irányvonalával kapcsolatban kijelentette: "Nem kétséges, hogy az Egyesült Államok hangját elnémították. És amikor az Egyesült Államok hangja el van némítva, a világ veszélyesebbé válik".

Rice kijelentette, hogy nem szándékozik pozíciót elfogadni Romney kormányában, ha a republikánus jelöltet elnökké választanák.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!