Nagyvilág

2012.08.28. 18:45

A Föld mását keresik kínai csillagászok

Peking, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Kínai csillagászok lankadatlan figyelemmel kutatják egy, a Földhöz hasonló bolygó esetleges felbukkanását a világűrben antarktiszi műszereikkel, teleszkópjaikkal.

Peking, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Kínai csillagászok lankadatlan figyelemmel kutatják egy, a Földhöz hasonló bolygó esetleges felbukkanását a világűrben antarktiszi műszereikkel, teleszkópjaikkal.

Bíznak benne, hogy egy Naprendszeren kívüli bolygó felfedezése, amelyen ott vannak az élet jelei és feltételei, egy napon majd igazolja erőfeszítéseiket.

Megvan a valószínűsége, hogy az emberek a következő években találnak egy ilyen bolygót - idézi Vang Li-fant (Wang Lifan) az antarktiszi csillagászati központ igazgatóját a Hszinhua hírügynökség összeállításában.

A szakember szerint ilyen bolygók minden valószínséggel léteznek több ezer fényévnyire tőlünk. Mint mondta a következő tavasszal nem kevesebb, mint tíz kutatót kívánnak arra az állomásra küldeni, ahová még az idei év elején a speciális AST3-1 teleszkópot telepítették. A megfigyelő helyet a Dome Arguson, a kontinens legmagasabb pontján alakították ki.

A második AST3-at 2013-2014 fordulóján tervezik felállítani, míg a harmadikat a rákövetkező év ugyanazon időszakában. A szakemberek arra számítanak, hogy segítségükkel legkevesebb száz, a Naphoz hasonló csillagra bukkannak. A kínai kutatók ausztrál kollégáikkal kívánnak együttműködni a csillagok mozgásának és méretük megállapításának terén.

A kínai csillagászok jelenleg egy műholdas telefonon keresztül kommunikálnak antarktiszi műszereikkel, ami igen korlátozott adatforgalmazást tesz lehetővé. Vang beszámolt arról, hogy a Déli-sarkvidéken egy szuperszámítógépes rendszer kiépítését is tervezik, amely a szakemberek segítségére lesz a hatalmas mennyiségű adat feldolgozásában és az eredmény műholdas továbbításában.

A nem oly távoli tervek között szerepel egy obszervatórium felállítása is az Antarktiszon. Amennyiben az elképzelésre a döntéshozók igent mondanak és beépítik a 12. ötéves terv célkitűzései közé, 2020-ra már meg is kezdheti a működését. "Az Antarktisz a csillagászati megfigyelések legkiválóbb terepe" - hangoztatta Vang, kiemelve, hogy a talaj sík, a légkör átlátható és kicsi a légmozgás.

"A Föld ikertestvérét az embereknek még nem sikerült meglelniük" - szögezte le a kínai kutató. Hozzátette, a világ csillagászai évek óta keresik a Földhöz hasonló bolygókat, ám a feladat továbbra sem tűnik könnyűnek lévén, hogy egy adott méretű, hőmérsékletű és légkörrel rendelkező bolygót kellene azonosítaniuk.

Mint mondta a csillagok széles skáláját, különösen is a Naphoz hasonló, de annál kisebb, sötétebb csillagokat - köztük a törpecsillagokat - keresik, amelyeknek azután megvizsgálják a környezetét. A tudósok azonban még mindig "sötétben tapogatóznak". Lehetséges - vélik -, hogy van az életnek egy másik formája, amelyhez nem is szükségesek ugyanazok a környezeti feltételek, amelyekkel itt a Földön élünk.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!