Nagyvilág

2012.06.07. 18:44

Szapáry tiltakozott a Freedom House jelentése miatt a szervezet elnökénél

Washington/Budapest, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - Tiltakozott a Freedom House (FH) nemzetközi jogvédő szervezet szerdai jelentésének Magyarországra vonatkozó megállapításai miatt David Kramernél, az FH elnökénél Szapáry György washingtoni nagykövet.

Washington/Budapest, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - Tiltakozott a Freedom House (FH) nemzetközi jogvédő szervezet szerdai jelentésének Magyarországra vonatkozó megállapításai miatt David Kramernél, az FH elnökénél Szapáry György washingtoni nagykövet.

Az MTI-hez is eljutott nagyköveti állásfoglalásban Szapáry megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy Kramer a jelentéssel kapcsolatban Magyarország "putyinizálódását" emlegette. "Kiábrándít, hogy valaki, akinek ilyen hatalmas tapasztalata van az emberi jogok terén a posztszovjet térségben, ilyen megjegyzéseket tesz Magyarországról" - írta.

Szapáry szerint a jelentés alapos elolvasása nyomán "feltűnő következetlenség" van a felvezető értékelő összefoglaló túlzóan általánosító vádjai között, amelyek csak politikai kliséket dolgoznak fel újra, és a magyar ügyeknek a jelentésben lévő kiegyensúlyozottabb, "noha továbbra is nagyon politizált" leírása között. "Feltűnőnek találtam, hogy az egész szöveg tele van olyan hipotetikus feltételezésekkel, amelyeket nem lenne szabad szerepeltetni egy tekintélyes emberi jogi szervezet szakmai értékeléseiben" - írta, hozzátéve: magyar részről eddig is, és ezután is elismerik, ha hibákat követtek el a jogalkotásban, de ő tiltakozik a nem helyénvaló összehasonlítások miatt.

Szapáry végül javasolta, hogy a lehető leghamarabb tartsanak egy találkozót a jelentés legfontosabb megállapításainak nyílt és kritikus áttekintésére.

A Freedom House (FH) a tavalyi helyzetet értékelő, szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében Magyarországot az utolsó helyen ugyan, de még a "megszilárdult demokráciákhoz" sorolta. Ugyanakkor a magyar és az ukrán példán keresztül érzékeltette azt, amit a Közép- és Kelet-Európában, valamint a volt Szovjetunióban érvényesülő antidemokratikus tendenciának nevez.

"A 2011-es magyarországi események ismételten azt bizonyítják, hogy a demokratikus fejlődés pozitív pályáját még az EU-ban sem lehet biztosra venni" - hangzott az FH-jelentés, aggasztónak nevezve azt a sokéves stagnálást és növekvő számú visszaesést, amely azokban az országokban következett be, amelyek "a feltételezések szerint átlépték a küszöböt és csatlakoztak a megalapozott demokráciákhoz".

A magyar kormány viszont úgy vélte, hogy a washingtoni székhelyű szervezet megalapozatlan és több helyen hiteltelen érvelésre épülő jelentést adott ki. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-hez szerdán eljuttatott reagálásában úgy fogalmazott, hogy a Freedom House kettős mércével méri a közép- és kelet-európai demokráciákat, miközben a "megértés legkisebb jelét sem mutatja" a kommunizmusból örökölt hibák miatt további változást igénylő térség, így Magyarország iránt.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!