Nagyvilág

2012.06.14. 16:18

Hollande és Sarkozy az Afganisztánban megölt francia katonák búcsúztatásán

Párizs, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Nemzeti megemlékezésen búcsúztatták el csütörtökön Párizsban azt a négy francia katonát, akik szombaton Afganisztánban egy öngyilkos merényletben életüket vesztették.

Párizs, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Nemzeti megemlékezésen búcsúztatták el csütörtökön Párizsban azt a négy francia katonát, akik szombaton Afganisztánban egy öngyilkos merényletben életüket vesztették.

A Francois Hollande államfő által vezetett szertartáson részt vett Nicolas Sarkozy is, aki most jelent meg először nyilvánosan azóta, hogy távozott a köztársasági elnöki tisztségből.

Az Invalidusok templomában rendezett gyászszertartáson az államfő - aki egyben a francia hadsereg főparancsnoka - az elesettek családtagjai előtt megerősítette, hogy az Afganisztánban szolgálatot teljesítő 3500 katonából mintegy kétezer az év végégig hazatér.

"Harcoló egységeink a következő hetekben megkezdik távozásukat Afganisztán földjéről" - fogalmazott Hollande. Ismételten személyes garanciát adott arra, hogy a katonák "rendben és biztonságban" térhetnek haza. A hagyományoknak megfelelően a köztársasági elnök posztumusz a Becsületrend lovagi fokozatát adományozta a négy elesett katonának.

Hollande arra is kitért, hogy maguk az afganisztáni hatóságok is a biztonsági ellenőrzés fokozatos átadását kérik a NATO-csapatoktól, amit az "elmúlt órákban" Hamid Karzaid afgán elnök megerősített francia kollegájának.

Az is hagyománynak számít, hogy a nemzeti búcsúztatásra az államfő meghívta elődjeit. Közülük Nicolas Sarkozy - aki májusi távozása óta először jelent meg nyilvánosan - és Valéry Giscard d,Estaing az első sorban, az elesettek családtagjai mellett foglalt helyet a gyászmisén.

Az Afganisztán északkeleti részén található Kapisa tartományban szombat hajnalban végrehajtott támadásban négy katona és két afgán tolmács vesztette életét, öt ember pedig megsebesült, közülük ketten súlyosan. Franciaország a nemzetközi erők 2001-es szerepvállalása óta 87 katonát vesztett el Afganisztánban. Kapisa tartomány a mintegy 3500 fős francia kontingens állomáshelye, de néhány más ország is állomásoztat ott katonákat, mindenekelőtt az Egyesült Államok.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!