Nagyvilág

2012.06.11. 18:17

Brit sajtóbotrány - Brown: "nem üzentem hadat a Murdoch-sajtónak"

London, 2012. június 11., hétfő (MTI) - A brit sajtóetikai vizsgálatot végző bizottság félrevezetésével vádolta Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnást hétfői tanúvallomásában Gordon Brown volt brit kormányfő, aki szerint a brit Murdoch-lapok az afganisztáni brit katonai szerepvállalásról sem korrekt módon számoltak be, és az ő egyik gyermekének súlyos betegségéről is engedélye nélkül, illegális módon beszerzett bizalmas információ alapján adtak hírt.

London, 2012. június 11., hétfő (MTI) - A brit sajtóetikai vizsgálatot végző bizottság félrevezetésével vádolta Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnást hétfői tanúvallomásában Gordon Brown volt brit kormányfő, aki szerint a brit Murdoch-lapok az afganisztáni brit katonai szerepvállalásról sem korrekt módon számoltak be, és az ő egyik gyermekének súlyos betegségéről is engedélye nélkül, illegális módon beszerzett bizalmas információ alapján adtak hírt.

A bizottság az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botrányának kivizsgálására jött létre.

A botrányt eredetileg az robbantotta ki, hogy tavaly nyáron kiderült: a News of the World, Rupert Murdoch nagy-britanniai sajtóérdekeltségének egykori vasárnapi lapja - amelyet az ügy kipattanása után a tulajdonos cég szinte azonnal megszüntetett - feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy tíz éve elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A rivális brit lapok által feltárt ügy évtizedek óta nem tapasztalt, szerteágazó sajtó- és politikai botránnyá duzzadt, korrupciós szálakkal és politikai-üzleti érdek-összefonódások, politikusokat és a nemzetközi celebvilág sztárjait érintő tömeges telefonlehallgatások gyanújával, amelyek feltárására több párhuzamos politikai, rendőrségi és jogi vizsgálat indult.

A legnagyobb figyelemmel kísért, tavaly ősz óta folyó vizsgálat, amely a brit sajtó etikai normáiról és a sajtószabályozás reformjának lehetséges módjairól hivatott jelentést készíteni, ezen a héten a Murdoch-sajtó és a brit politikai vezetés kapcsolatainak feltárására összpontosít.

A hétfői meghallgatásra beidézett Brown - aki 2007- és 2010 között volt miniszterelnök - kijelentette: soha nem hangzott el az a telefonbeszélgetés, amelyben Rupert Murdoch korábbi tanúvallomása szerint ő - még miniszterelnökként - "háborúval" fenyegette volna meg a cég nagy-britanniai média- és sajtóérdekeltségeit.

A 81 esztendős Murdoch néhány hete a vizsgálóbizottság előtt azt mondta, hogy Gordon Brown egy vele folytatott telefonbeszélgetésben "hadat üzent" az ő brit sajtó- és médiaérdekeltségeinek, miután a brit Murdoch-lapok éles kritikával illették az akkori munkáspárti kormány tevékenységét, és ezt Brown "a kormány elleni hadüzenetnek" nevezte. Murdoch hozzátette, hogy Brown "meglehetősen kiegyensúlyozatlan mentális állapotban" volt a beszélgetés idején.

A volt kormányfő azonban a hétfői meghallgatáson közölte: már csak azért sem lehetett "kiegyensúlyozatlan" állapotban a telefonhívás idején, mert ilyen telefonbeszélgetés soha nem zajlott le.

Brown szerint a hatalmas befolyású Murdoch-lapok az afganisztáni brit katonai szerepvállalással kapcsolatban is súlyosan etikátlan módon jártak el, amikor rendre olyan véleményeket közöltek, hogy ő nem viseli szívén a fronton harcoló brit katonák sorsát. Példaként említette, hogy a The Sun című bulvárlap egy ízben megszerezte az ő egyik kézzel írott levelét, amelyet egy elesett katona édesanyjának küldött, kifejezve együttérzését, és a lap a levélben lévő elírások számából is azt a következtetést vonta le, hogy ő nem is törődik igazán a fronton szolgálatot teljesítőkkel.

Brown - bár ezt a hétfői meghallgatáson nem említette - fiatalkorában egy sportbalesetben elvesztette látását bal szemére, és a másik szemével sem lát tökéletesen, és köztudott róla, hogy emiatt nehézséget okoz számára a kézírás.

A volt brit kormányfő súlyosan elítélően szólt arról a módról is, ahogy a The Sun néhány éve bizalmas orvosi információkat szerzett meg és közölt elsőoldalas sztoriként Brownék beteg kisfiáról, a cisztás fibrózisban szenvedő, 2003-ban szültetett Fraserről.

A The Sun akkori főszerkesztője, Rebekah Brooks - aki ellen egy másik, de kapcsolódó ügyben az igazságszolgáltatás félrevezetése címén már vádat emeltek - néhány hete tartott meghallgatásán eskü alatt azt állította, hogy a politikus engedélyezte a hír közreadását. Brown azonban ezt hétfőn határozottan cáfolta, mondván: soha nem járult volna hozzá, hogy kisfiának betegségét bárki a közvélemény elé tárja.

Az eskü alatt tett hamis tanúvallomás rendkívül súlyos bűncselekmény az angol-walesi törvények alapján, így - ha ebből az ügyből is vádemelés lesz, és Brown igaza bizonyosodik be - Brooks hosszú évekre börtönben találhatja magát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!