Nagyvilág

2012.04.24. 13:50

Francia elnökválasztás - Sarkozy rendre intette a külügyminiszterét, minden megengedett Hollande ellen

  Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. április 24., kedd (MTI) - Nyilvánosan rendre intette és az elnökválasztási kampányra való koncentrálásra kérte kedden Nicolas Sarkozy francia államfő Alain Juppé külügyminisztert, aki előző este jelezte: a jobboldal jelöltjének veresége esetén személy szerint ő mindent meg fog tenni azért, hogy a kormánypárt ne essen szét.

 

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. április 24., kedd (MTI) - Nyilvánosan rendre intette és az elnökválasztási kampányra való koncentrálásra kérte kedden Nicolas Sarkozy francia államfő Alain Juppé külügyminisztert, aki előző este jelezte: a jobboldal jelöltjének veresége esetén személy szerint ő mindent meg fog tenni azért, hogy a kormánypárt ne essen szét.

"Na ez az, ami egyáltalán nem érdekli a franciákat. Jobban tenné, ha inkább a második fordulóra koncentrálna" - figyelmeztette a France 2 közszolgálati televízió reggeli műsorának vendégeként Sarkozy a külügyminisztert. Hozzátette: "Most harcolni kell és én bizalommal tekintek a második forduló elé. De nem Nicolas Sarkozy jövője az érdekes és főleg nem az UMP-é, hanem az, hogy mi lesz az országgal, hova akarunk eljutni, mi, franciák".

Az RTL kereskedelmi rádióban hétfőn este Juppé azt mondta, hogy a jobboldali táborban "erős" a remény Sarkozy május 6-i győzelmét illetően, de veresége esetén is "vagyunk egy páran, akik készen állunk az UMP egyben tartására".

Juppé második alkalommal beszélt az elnökválasztási kampány alatt a jobboldal vezetésére pályázók hatalmi harca miatt a szétesés szélén álló jobbközép kormánypárt jövőjéről, amelynek alapítását követően egy ideig elnöke is volt. A pártot jelenleg Jean-Francois Copé korábbi nemzetgyűlési franciavezető irányítja, de nem titok, hogy ha a választás Sarkozy bukását eredményezi, akkor Juppé mellett Francois Fillon kormányfő is a párt élén képzeli el a jövőjét.

"Alapítója voltam ennek a mozgalomnak és minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy elkerüljük, hogy ezt a vívmányt bárki is megkérdőjelezze" - fogalmazott a Le Figaro című napilapban korábban megjelent interjúban a külügyminiszter. Majd hozzátette: "Ősszel kongresszust tartunk és demokratikus körülmények között döntünk a változásokról".

Keddi számában a Le Figaro ugyanakkor arról számolt be, hogy Sarkozy továbbra is elszánt a győzelem érdekében. "Iszonyatosak leszünk ... minden ütés megengedett" - fogalmazott az elnök egyik tanácsadója. A lap szerint Sarkozy állítólag azt adta utasításba környezetének: "Úgy kell támadni (Francois) Hollande-ot, ahogy ők támadtak engem".

Az elnök feltehetően szocialista riválisa kormányzati tapasztalatlanságára utalt, amelyet elsősorban a május 2-i hagyományos tévévitában akar kihasználni. Sarkozy az első forduló estéjén azt javasolta, hogy a két forduló között legalább három vitát rendezzenek, miután abban bízik, hogy azokat könnyen megnyerheti Hollande-dal szemben. "Program programmal szemben, személyiség személyiséggel szemben. A franciáknak joga van ehhez. Hollande nem menekülhet el!" - indokolta javaslatát Sarkozy. Ezt azonban a baloldali jelölt azonnal visszautasította, aki csak egy vitában hajlandó megmérkőzni az államfővel.

Az esélyesebb szocialista jelölt érezhetően egész más hangulatban vág neki a két forduló közötti kampánynak. A tévévitát illetően pedig a Libération című napilapban kedden megjelent interjú szerint "nagyon nyugodt".

"Sarkozy már megint blöfföl ... Bokszolni akar, mivel nincs más választása. Olyan, mint egy versenyfutó, akit már megelőztek, és az előtte futó mezébe kapaszkodva próbálja meg behozni a hátrányát" - fogalmazott Hollande. Saját magáról pedig azt mondta, hogy offenzív akar lenni, de az iszapbirkózást el fogja kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!