Nagyvilág

2012.03.07. 19:03

Róma és Újdelhi megoldást keres a gyilkossággal vádolt olasz katonák ügyében

Róma, 2012. március 7., szerda (MTI) - Mario Monti olasz miniszterelnök kapcsolatba lépett indiai kollégájával a gyilkosság vádjával letartóztatott olasz katonák ügyében; a vita megoldását az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is sürgette.

Róma, 2012. március 7., szerda (MTI) - Mario Monti olasz miniszterelnök kapcsolatba lépett indiai kollégájával a gyilkosság vádjával letartóztatott olasz katonák ügyében; a vita megoldását az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is sürgette.

Mario Monti telefonon beszélt Manmohan Szingh indiai kormányfővel, aki azt hangsúlyozta olasz kollégájának, hogy India nem ismeri el az olasz fegyveresek jogi immunitását és bízik saját bírósága független, pártatlan ítéletében.

Az olasz és az indiai miniszterelnök el kívánja kerülni a két ország közötti feszültséget és folyamatosan egyeztet az ügy megoldása érdekében. Monti hangsúlyozta, hogy a katonák a kalózok elleni nemzetközi misszió keretében léptek fel. Monti a katonák státuszának megfelelő bánásmódot kért számukra - hangsúlyozta a római kormányzat közleménye.

Giulio Terzi di Sant Agata olasz külügyminiszter cáfolta az indiai kormány szóvivőjét, hangoztatva: a nemzetközi misszió keretében szolgáló katonákat immunitás illeti meg és saját országuk joghatósága alá tartoznak.

Brüsszel is állást foglalt: Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője az ügy "kielégítő megoldását" sürgette.

Az olasz haditengerészetnek két tiszthelyettese az Enrica Lexie olasz árúszállító hajón szolgált, s február 15-én egy kalóztámadásra válaszolva tüzet nyitott nemzetközi vizeken. Az őket gyilkossággal vádoló indiai hatóságok szerint valójában egy halászhajóról volt szó, s a lövések miatt két indiai halász veszítette életét. A két katonát az indiai bíróság kedden helyezte át rendőri őrizetből előzetes letartóztatásba. A bíróság március 16-án dönt az olasz fél által követelt immunitásról.

A Corriere della Sera napilap tudósítója bejutott az olasz katonákat őrző indiai börtönbe. Massimiliano La Torre és Salvatore Girone a többi rabtól elkülönített cellába került. Megtarthatták egyenruhájukat, telefonálhatnak és az olasz haditengerészet speciális egységei közé tartozó San Marco ezred szakácsa főz számukra: az illetőt az ezred a katonák után küldte Indiába. Délben pizzát kapnak - számolt be a Corriere.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!