Nagyvilág

2012.01.06. 15:13

Kudrin: nincs versenyképes elnökjelöltje az orosz ellenzéknek

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. január 6., péntek (MTI) - Nincs versenyképes elnökjelöltje az orosz ellenzéknek - állítja Alekszej Kudrin, volt pénzügyminiszter, aki pénteken az Eho Moszkvi rádió honlapján fejtette ki véleményét.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. január 6., péntek (MTI) - Nincs versenyképes elnökjelöltje az orosz ellenzéknek - állítja Alekszej Kudrin, volt pénzügyminiszter, aki pénteken az Eho Moszkvi rádió honlapján fejtette ki véleményét.

 

Az évekig Putyin harcostársaként kormányzati szerepet betöltő ellenzéki politikus rádiós blogjában kitart amellett, hogy a december 4-i parlamenti választások igazságtalanok voltak, ezért leghamarabb egy év múlva új választásokat kell tartani Oroszországban. Az ellenzék és a hatalom között tátongó szakadékot szerinte le kell rövidíteni, megteremtve közöttük a párbeszédet.

Mint írta: "a dialógus megteremtéséhez egyelőre arra a követelésre kell összpontosítani, hogy a hatalom elismerje: a (decemberben) lezajlott választások igazságtalanok voltak és előrehozott választásokat kell tartani új és igazságos szabályok alapján". Úgy vélte, hogy az elismerés hiányában, a márciusban esedékes oroszországi elnökválasztás igazságossága is megkérdőjeleződik, akármilyen tisztességes is lesz az.

Hozzátette, hogy az új politikai helyzetben az orosz ellenzék közös, versenyképes jelöltet másfél-két évnél korábban nem tud állítani. "Valójában ezzel mindenki tisztában van: bárki kelne versenyre Putyinnal a márciusi választásokon a nyilvántartásba vett jelöltek közül is, még a legtisztességesebb szavazatszámlálás esetén is veszítene."

Az orosz politikus ezért leghamarabb egy év múlva tartja lehetségesnek az előrehozott parlamenti választásokat. Addig szerinte széles társadalmi vitát kellene lefolytatni a hatalom által javasolt reformcsomagról, amelyben egyebek mellett a választási törvény és a pártrendszer megváltoztatása is szerepel.

Kudrin arra is figyelmeztetett, hogy a tiltakozók egy része radikalizálódik, és ki akarja élezni a helyzetet azzal, hogy Vlagyimir Putyin azonnali és végleges eltávolítását követeli az orosz politikából.

Alekszej Kudrin lehetségesnek tartja az oroszországi tiltakozó mozgalom intézményesítését. Ehhez szerinte parlamenti típusú, körülbelül 30 fős munkacsoportot kellene alakítani, amelynek tagjait például az interneten bonyolított szavazáson lehetne kiválasztani.

A volt pénzügyminiszter óvatosságra intette az ellenzéket. Úgy vélte, hogy a december 24-i, Szaharov sugárúti ellenzéki tüntetés követelésének keretei között kellene maradni, azaz nemmel szavazni Putyinra. "Két-három alkotmányos hatalmi ág - a képviseleti, a végrehajtói és akár a bírói - egyidejűleg történő megreformálása túl nagy kockázattal járna hazánknak" - fejtette ki a volt pénzügyminiszter a független orosz rádió honlapján megjelent írásában.

Alekszej Kudrin 2000-től 2011-ig töltötte be a pénzügyminiszteri posztot; 2000-től 2004-ig és 2007-től 2011-ig a miniszterelnök-helyettesi feladatokat is ellátta. 2011-ben nem egyszer bírálta az orosz kormány gazdaságpolitikáját. Szeptemberben menesztették, miután kijelentette, hogy nem fog a kormányban dolgozni, ha azt elnöki megbízatását követően Dmitrij Medvegyev fogja vezetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!