Nagyvilág

2011.11.15. 15:40

Alkotmányban szabályozná a költségvetési hiányt az osztrák kormány

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2011. november 15., kedd (MTI) - Megegyezésre jutott az osztrák kormánykoalíció kedden arról, hogy alkotmányos szinten szabályozzák az államháztartási hiány felső határát, és csökkentik az államadósságot.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2011. november 15., kedd (MTI) - Megegyezésre jutott az osztrák kormánykoalíció kedden arról, hogy alkotmányos szinten szabályozzák az államháztartási hiány felső határát, és csökkentik az államadósságot.

 

Az osztrák kormány Németország példáját követve döntött arról, hogy a strukturális deficit 2017-ig fokozatosan csökken, és ettől az évtől nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 0,35 százalékát. A GDP-arányos államadósságot 2020-21-re az euróövezeti előírás, vagyis 60 százalék alá csökkentik, de ezt a strukturális deficittel ellentétben nem rögzítik számszerűsítve a jogszabályban.

A kormány javaslata szerint az "adósságféknek" is nevezett előírás teljesítése alól a parlament adhat majd felmentést a képviselők többségének szavazatával, gazdasági válság vagy természeti katasztrófa esetén. Ekkor a kormány túllépheti a hiánycélt, de csak átmenetileg.

A két kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) együtt többséggel rendelkezik a parlamentben, de alkotmányos törvény megszavazásához kétharmados többségre, így legalább egy ellenzéki párt támogatására van szükség. Az első reakciók alapján az ellenzék feltételekkel támogatná az előterjesztést.

Az ÖVP-s vezetésű pénzügyminisztérium eredetileg a 60 százalékos államadósság-határ alkotmányba iktatását javasolta. A számszerű meghatározás helyett a közös javaslatba végül az került bele, a szövetségi állam, a tartományok és a települések kötelesek biztosítani, hogy Ausztria ne szegje meg az Európai Unió államháztartási fegyelemre vonatkozó előírásait.

Bernhard Felderer osztrák közgazdász, az IHS bécsi kutatóintézet vezetője a múlt héten ugyancsak az államadósság rögzítését szorgalmazta. A közgazdász úgy vélekedett, veszélybe kerülhet a kiváló ("Aaa" minősítésű) osztrák adósbesorolás az olaszországi problémák miatt, s egy "adósságfék" jelzés lenne a pénzügyi piacok felé. Maria Fekter pénzügyminiszter visszautasította, hogy Ausztriát leminősítés veszélyeztetné.

A Die Presse című osztrák lap értesülése szerint a következő hetekben Ausztriába látogatnak a Moody s és a Standard and Poors hitelminősítő intézet munkatársai is, egy figyelmeztetés nélküli leminősítés azonban nagyon valószínűtlen.

Az "adósságfék" további takarékoskodást követel meg az államtól - mondta Werner Faymann kancellár (SPÖ) a keddi kormányülés után. A megtakarításokat az államigazgatásban és az előre hozott nyugdíjak területén akarják megvalósítani. Az SPÖ emellett továbbra is javasolja a vagyonadó bevezetését.

A 0,35 százalék feletti esetleges többletet külön számlán tartják nyilván. Ha meghaladja a küszöbértéket a strukturális hiány, akkor az alkotmánybíróság kimondhatja, hogy a költségvetési törvény alkotmányba ütközik.

Várhatóan ellenállásba ütközik majd a javaslatnak az a része, amely szerint a tartományoknak és a települési önkormányzatoknak is kiegyenlített gazdálkodást kell folytatniuk. A kormány egyúttal az úgynevezett "stabilitási paktum" újratárgyalását javasolta már 2012-ben, vagyis várhatóan további takarékosságra akarja kényszeríteni a tartományokat. A szövetségi állam, a kilenc tartomány és a települések közötti, gazdálkodásuk sarokszámait és a szövetségi források felhasználását szabályozó megállapodás eredetileg 2014-ben járna le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!