Nagyvilág

2011.10.11. 12:24

Trichet szerint terjed és összehangolt cselekvést kíván az euróövezeti adósságválság

Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. október 11., kedd (MTI) - Kisebb gazdaságokról immár nagyobb euróövezeti országokra is átterjedni látszik a zónát sújtó adósságválság - vélte Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke az Európai Parlament pénzügyi bizottsága előtt, kedden.

Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. október 11., kedd (MTI) - Kisebb gazdaságokról immár nagyobb euróövezeti országokra is átterjedni látszik a zónát sújtó adósságválság - vélte Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke az Európai Parlament pénzügyi bizottsága előtt, kedden.

 

Az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) elnökeként felszólalva a francia szakember egyértelműen érzékelhetőnek nevezte a nyomást több uniós ország államkötvénypiacán.

Mint fogalmazott, az elmúlt három hétben a helyzet úgy változott, hogy arra gyorsan kell reagálni. Trichet szerint "döntő erejű" intézkedéseket kell hozni, méghozzá a nemzeti kormányok, hatóságok, valamint az európai uniós intézmények közös fellépésével.

Minden további késlekedés súlyosbítja a helyzetet - figyelmeztetett a bankelnök. Úgy vélte, hogy a válság immár rendszerszintűvé vált.

Az Európai Rendszerkockázati Testület tagjai többek között az uniós tagállamok jegybankelnökei, vezetője az Európai Központi Bank mindenkori elnöke. Az ESRB feladata, hogy mérsékelje a pénzügyi rendszerben keletkező, a stabilitást veszélyeztető fejlemények hatását, továbbá a makrogazdasági folyamatok folyamatos elemzése révén elejét vegye a széles körű pénzügyi zavaroknak.

Trichet most megismételte azt a véleményét, hogy az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmusnak (EFSF) a jelenleginél rugalmasabbnak kellene lennie a döntéshozatalt és az alkalmazhatóságot tekintve egyaránt. Az, hogy az egyes intézkedéseknek 17 ország nemzeti döntéshozatalán kell keresztülmenniük, túlságosan lelassítja a folyamatokat - vélte.

Egyetértett az elnök azzal is, hogy Európában a bankágazatban feltőkésítésre van szükség. "Ez is része az üzenetünknek" - emelte ki. Hozzátette: a vezetése alatt álló testületek mindig is fontosak tartották, hogy a bankok lehetőség szerint maguk is tegyenek félre a nagyobb biztonság érdekében, akár a profit és a magas bankárfizetések rovására is.

Megismételte, hogy a piacok bizalmának visszaállításához hiteles és fenntartható pénzügyi politikára és növekedést segítő szerkezeti intézkedésekre van szükség. Tovább kell javítani szerinte a koordinációt és az intézkedések hatásainak a nyilvánossággal történő ismertetését, a kommunikációt is.

Trichet arra figyelmeztetett, hogy az uniós pénzügyi rendszeren belüli egymásra utaltság növeli a válság terjedésének kockázatát. A gyors terjedés pedig nemcsak az euróövezet, hanem az egész EU pénzügyi stabilitását fenyegeti, de még azon kívül is komoly hatásai lennének a reálgazdaságra is. Az euróövezet a nemzetközi válság epicentrumában áll - fogalmazott.

A bankelnök a világos döntések megszületésének érdekében elfogadhatónak tartja, hogy az EU közel egy héttel, október 23-ra halasztotta el az eredetileg jövő hétfőre tervezett állam- és kormányfői találkozóját. Nagyon számít az idő, és kiemelten fontos, hogy egyértelmű üzenetek, intézkedések szülessenek - emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!