Nagyvilág

2011.10.27. 16:57

Árvíz Bangkokban: mulatságos oktatófilmekkel intenek nyugalomra

Bangkok, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - Úgy tűnik, nem kerül víz alá Bangkok teljes belvárosa a Csaophraja folyó pénteki tetőzése esetén sem - mondta el az MTI-nek a Bangkok Charlie név alatt blogoló és tweetelő magyar férfi, aki hosszabb ideje él a thai fővárosban.

Bangkok, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - Úgy tűnik, nem kerül víz alá Bangkok teljes belvárosa a Csaophraja folyó pénteki tetőzése esetén sem - mondta el az MTI-nek a Bangkok Charlie név alatt blogoló és tweetelő magyar férfi, aki hosszabb ideje él a thai fővárosban.

 

A bangkoki kormányzat korábban mindössze 3-4 körzetben rendelte el a bangkokiaknak evakuálást. A kormányzó viszont arra biztatott mindenkit, hogy keressenek a hosszú hétvégére biztonságosabb helyet vidéken. A felhívásra meg is teltek a közeli üdülővárosok, tízezrek mentek Hua Hinbe, Csa-amba és Pattajába.

A belváros teljesen száraz, nincs pánik, és mindössze annyi változást lehet észrevenni Bangkokon, hogy a megszokottnál nagyobb a csend - magyarázta Charlie, aki csütörtökön járt a központban.

Bár a hivatalokban és a kormányzati szerveknél október 27-e és 31-e között nem dolgoznak, a privát munkahelyek 80 százaléka továbbra is működik. Mindössze azok az épületek zártak be, amelyekhez az árvíz miatt nem lehet hozzáférni.

Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnök keddi beszédében még a legrosszabbakat ígérte. A kormányfő bejelentette, hogy sokkal nagyobb víztömeg közeleg a főváros felé, mint amire számítottak, és lehet, hogy a gátak nem bírják majd a nyomást, így Bangkok belvárosára zúdul a víz. Akkor mindenkit arra kértek, hogy húzódjon minél magasabbra.

A jelenleg is víz alatt álló területeken sokan megfogadták ezt a tanácsot, és az alsó szintekről otthonaik felsőbb emeleteire pakoltak. Mások a távozás mellett döntöttek, de ők pórul járhatnak, mert a fosztogatók nem kímélik a tulajdonosuk által hátrahagyott házakat.

A bangkokiak az autókat is próbálják biztonságba helyezni: többen a magasabban fekvő gyorsforgalmi utak leállósávját szemelték ki e célra. Voltak, akik a haladósávban parkolással próbáltak szerencsét, de járműveiket elvontatták.

A negatív hírektől a turisták is megijedtek, és a szokásosnál érezhetően kevesebben érkeztek Thaiföldre - mutatott rá Charlie. A férfi szerint azonban aggodalomra nincs komolyabb ok, hiszen a nemzetközi reptér jól védett, és csak a régi légikikötő kifutópályájának egy része került víz alá, de ezt mindössze két belföldi légitársaság használja. A fő turistacélpontoknak számító Phuketen, Samuin vagy Krabin nincs árvíz.

Nagyobb bajnak tűnik az, hogy az áruházak készletei - különösen a palackozott víz és a rizs - kifogyóban vannak, mert a raktárakat elárasztotta a víz. Palackozott vizet egy hete nem kapni a thai fővárosban. A hatóságok a csapvíz tartalékolását javasolták a helyieknek, mert az az ár következtében ihatatlanná válhat, ahogy ezt az ország északi részén élők már tapasztalták.

A thaiföldieket mulatságos oktatófilmmel intik nyugalomra, amely Charlie blogján is megtekinthető. Ebben az árvíz okait feszegetik, és elmondják, hogy 50 millió kék bálnányi (100 milliárd köbméternyi) víztömeget kellene a Thai-öbölbe juttatni a lehető legrövidebb idő alatt. Ez a három folyón (Tha Dzsín, Bang Pakong, Csaophraja) 50 nap alatt valósítható meg. Az északi hegyvidékről érkező víztömeg egyébként akkor sem folyna le sokkal gyorsabban, ha elárasztanák az alacsonyabban fekvő, 1600 négyzetkilométer területű Bangkokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!