Nagyvilág

2011.08.16. 16:47

Mumifikálódott testet találtak a mocsárban

Vaskori asszony mumifikálódott földi maradványait fedezték fel az írországi Laoighis megyében, egy tőzegmocsárban.

Vaskori asszony mumifikálódott földi maradványait fedezték fel az írországi Laoighis megyében, egy tőzegmocsárban.Az előzetes vizsgálatok szerint a 2000-3000 évvel ezelőtt élt fiatal nő rituális gyilkosság áldozata volt. Az Írországi Nemzeti Múzeum közleménye szerint jó állapotban maradtak fenn az asszony alsó végtagjai, míg a törzsét és a fejét egyelőre nem találják - olvasható a Dublin News (http://dublinnews.info) hírportálon.

A múmiát a közeli napokban kiemelik, majd múzeumba szállítják további vizsgálatokra. Eddig Írországban száznál több lápi múmiát fedeztek fel.

Nagy-Britanniában, Írországban, Németországban, Hollandiában, Dániában, Svédországban és Finnországban egyaránt kerültek elő természetes módon mumifikálódott lápi holttestek. A legrégibb bronzkori és vaskori testek feltételezetten emberáldozat vagy kivégzés során kerültek a mocsárba. A későbbi, modern kori holttestek leggyakrabban baleset vagy gyilkosság áldozatai. A lápi közegben a víz savassága, a hideg és az oxigénhiány együttes hatására a bőr kicserződik, megkeményedik; a huminsavak gyakran kioldják a meszet a csontokból, a haj jellegzetes vörösesbarnára színeződik.

Forrás: stop.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!