Nagyvilág

2011.07.06. 12:55

Eladó a szellemverda

Összesen három darab épült az átlátszó Pontiac Deluxe-ből, most kalapács alá kerül az utolsó is.

Összesen három darab épült az átlátszó Pontiac Deluxe-ből, most kalapács alá kerül az utolsó is.Persze csak aukciós kalapács alá, az átlátszó Pontiac Deluxe 1939-ben, a New York-i Világkiállításra készült, kár lenne most összezúzni. A General Motors a Rohm & Haas céggel kollaborált, hogy megidézze a szellemverdát, külön érdekesség, hogy akkor még csak 6 éve, 1933-ban kezdetek el egyáltalán plexit gyártani nagy forgalomban.

A 85 paripás, soros hathengeres motor, csakúgy mint a gumik fehér színezést kapott, a belső kialakításnál pedig extra mennyiségű krómfelületet került a beltérbe. Eredetileg 25 000 dollárba került a Pontiac építése, de ezt akkori viszonylatban kell érteni, mai árfolyamon ez nagyjából 406 000 USD (kb. 74,2 millió forint).

A szellemverda élete kalandos, két másik társa a második világháború alatt eltűnt, egyedül ő élte túl a világméretű csatározást. A háború után ország körüli turnéra indult az USA-ban, majd egy Pontiac kereskedésben, végül pedig egy raktárban végezte. Ott várta sorsát egészen a hetvenes évekig, majd magánkézbe került. Legutolsó tulaja a nyolcvanas években vette meg, július 30-án pedig újra rákerül az eladó cetli.

- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!