Nagyvilág

2011.06.16. 12:28

Meztelenül szelídít a tudós

<p>Dacolva a jéghideg vízzel és a kritikákkal, az orosz kutató meztelenül úszkál a fehér delfinekkel.</p>

Natalia Avseenko, a fagyos sellő lelkes híve a tengerkutatók azon elméletének miszerint a ritka állatok nem szeretnek mesterséges dolgokkal érintkezni. Hithű elszántságból tehát a harminchat éves hölgy meztelenül próbálja szelídíteni őket. A belugák leginkább hófehér színükről és emberi arckifejezéshez hasonló grimaszaikról híresek.

A meztelen szelídítés Murmanszkban, a tenger egy olyan elzárt részén volt, ahonnan a belugák nem tudnak elúszkálni, így a kutatók és idomárok már azelőtt elkezdhetik szelídítésüket, mielőtt különböző akváriumokba és vízi parkokba szállítanák őket, szerte a világon. Kutatók szerint a közepesen veszélyeztetett állatokból mindössze 100 ezer él természetes élőhelyén.

A legelső fogvatartott belugát 1861-ben New Yorkban, a Barnum s Múzeumban mutatták be, azóta pedig Európa, Észak Amerika és Ázsia delfináriumaiban és vízi parkjaiban is mind megtalálhatók. Grimaszaikat annak köszönhetik, hogy csontszerkezetük jóval ruganyosabb delfin, vagy bálna társaiknál, bár ezúttal nyilván közrejátszott mosolyaiknál a pucér kutató látványa is. A meztelenül szelídítő tudós ellentétben egy átlag emberrel, aki a fagyos vízben 5 perc alatt halálra fagyna, döbbenetes, 10 perc 40 másodpercig bírja egy levegővel a víz alatt. Natalia, a delfinhercegnő nem mellesleg egy igazi jógamester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!