Nagyvilág

2011.04.14. 16:27

Az ukrán elnöktől kéri számon a magyar tankönyvhiányt a KMKSZ

<p>A kárpátaljai magyar iskolák tankönyvellátásának hiányosságára hívta fel a figyelmet Viktor Janukovics ukrán államfőhöz intézett levelében Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke - adta hírül csütörtökön a Kárpátalja című lap. A levél egy-egy példányát eljuttatták Mikola Azarov kormányfőnek és Dmitro Tabacsnik oktatási miniszternek is.</p>

A KMKSZ-t nyugtalanítja az ukrajnai magyar iskolák tankönyv-ellátottságának helyzete - áll a levélben. Kovács Miklós tudatta az államfővel, hogy a szóban forgó iskolák alsós - elemi - osztályai számára az elmúlt öt év során egyetlen új tankönyvet sem adtak ki. A kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet vezetője arra is emlékeztetett, hogy a késedelmes és hiányos finanszírozás miatt a magyar iskolák felsőbb osztályaiban tanulók évről évre szintén egyre nagyobb késésekkel jutnak hozzá a szükséges tankönyvekhez.

A fentiekre tekintettel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség arra kéri az ukrán elnököt, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az idén idejében megtörténjék a magyar tannyelvű iskoláknak szánt tankönyvek fordításához és kiadásához szükséges anyagi források elkülönítése és folyósítása.

Ukrajnában jelenleg mintegy 100 általános és középfokú tanintézményben folyik magyar nyelven a tanítás. Magyar tannyelvű oktatásban körülbelül 17 ezer iskolás részesül, döntő részben a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!