Nagyvilág

2011.04.18. 15:16

A gyermekek negyedének nyilvános a közösségi profilja

<p>Egy felmérés szerint egyre fiatalabb gyermekek használnak közösségépítő weboldalakat, és sokan közülük nincsenek tisztában az alapvető adatvédelmi kockázatokkal.</p>

Az Európai Bizottság megbízásából készült összeurópai felmérés szerint a fiatalok közül a 13-16 évesek 77százaléka rendelkezik saját profillal, míg a 9-12 évesek 38 százaléka található meg a közösségi oldalak valamelyikén.

A Facebook, Hyves, Tuenti, Hi5, Iwiw, Myvip vagy ezekhez hasonló közösségépítő weboldalakat használó gyermekek egynegyedének "nyilvános" a profilja, ami azt jelenti, hogy sok esetben a címet és/vagy telefonszámot is megadó profil mindenki számára látható.

A gyermekek online biztonsága kiemelt helyen szerepel az európai digitális menetrendben.
A felmérés adatai rámutatnak arra, hogy milyen fontos a "Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!" elnevezésű megállapodás végrehajtásának közelgő bizottsági felülvizsgálata. 2009-ben a jelentősebb közösségépítő weboldalak működtetői önszabályozási megállapodást írtak alá, vállalva egy sor intézkedés végrehajtását szolgáltatásaik terén a kiskorúak biztonsága érdekében. Ezeknek a megvalósulását követi nyomon a Bizottság.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!