Nagyvilág

2011.03.24. 08:35

Nagypapán hajtották végre az első kézátültetést Ausztráliában

<p>Egy 65 éves nagypapa lett az első páciens Ausztráliában, aki kézátültetésen esett át - számolt be a műtétről csütörtökön a sydney-i Daily Telegraph. Peter Walsh négy évvel ezelőtt vesztette el kezeit és lábfejeit egy bakteriális fertőzés következtében.</p>

A St Vincent kórház húszfős orvosi csoportja egy kilencórás műtét során varrt fel a férfi jobb karjára egy kézfejet. Az operáció a csoportot vezető Wayne Morrison szerint annyira jól sikerült, hogy a férfi már most tudja mozgatni az ujjait, ami azt mutatja, hogy az átültetett kézfej megfelelően kapcsolódik a férfi karjához. A professzor szerint azonban a következő napokban dől majd el, hogy a páciens szervezete befogadja-e az új végtagot, míg az ujjbegyeit legkorábban egy év év múlva érezheti.

A 16-szoros nagypapa négy évvel ezelőtt vesztette el mindkét kézfejét, bal lábának nagy részét és jobb lábfejének egy részét egy bakteriális fertőzés következtében, amely csaknem az életébe került. "Nem tudom, ki adta nekem, de nagyon hálás vagyok azért, hogy ezt tette" - mondta a műtét után a donorról.

Peter Walsh volt az első ausztrál, aki kézátültetésen esett át az országban. Az elmúlt 13 évben több mint hatvan kéztranszplantációt végeztek világszerte. Az első sikeres átültetést 1998-ban hajtották végre Franciaországban az új-zélandi Clint Hallamen.
- Független HÍrügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!