Nagyvilág

2011.03.30. 16:30

JAPÁN ERŐMŰ - A Greenpeace szerint növelni kellene a fukusimai veszélyzónát

<p>Legalább tíz kilométerrel növelni kellene a fukusimai atomerőmű körüli kitelepítési zónát - közölte szerdán a Greenpeace.</p>

A március 11-i földrengés és szökőár miatt megsérült nukleáris létesítmény körül jelenleg 20 kilométeres körzetben evakuálták a lakókat, a további tíz kilométeres sugarú körben lakóknak pedig javasolta a tokiói kormány, hogy hagyják el otthonukat.

"Legkevesebb 30 kilométeres zónával kellene kezdeni a kiürítést" - vélekedett Jan van de Putte, a környezetvédő szervezet sugárzási szakértője, hozzátéve, hogy még ezen a zónán kívül is különösen figyelni kell a gyerekekre és állapotos nőkre. A Greenpeace arra is figyelmeztetett, hogy olykor egy megsérült erőműtől 40 kilométerre még veszélyesebb a sugárzás az emberi szervezetre, mint a létesítmény közelében.

A szakértő szerint az evakuációs zónán jelenleg kívül eső Csusima falu környezetében 100 millisievertes óránkénti sugárzást mértek. Ez azt jelenti, hogy az éves, maximum 1000 millisievertes sugárzási mennyiséget nagyjából tíz óra alatt szenvedik el az ott tartózkodók - mondta.
-  Független HÍrügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!