Nagyvilág

2011.02.25. 17:13

Meghalt a szovjet tengeralattjáró-program atyja

<p>Szentpétervári otthonában 91 éves korában meghalt Szergej Kovaljov, a Szovjetunió, majd Oroszország nukleáris tengeralattjáró-programjának atyja - jelentették be kollégái pénteken.</p>

 Kovaljov kulcsszerepet játszott a stratégiai fegyverek titokzatos világában, 92 különféle tengeralattjárót tervezett, abban az időszakban, amikor a hidegháborúban Moszkva és Washington a tengerek ellenőrzéséért is küzdött. Kovaljov karrierje 1948-ban, 27 éves korában indult, ekkor tervezte meg az S-99 típusjelű, forradalmi újdonságnak számító modellt, amely a szovjet tengeralattjáró-flotta akkor leggyorsabb darabja volt. Első atommeghajtású, ballisztikus rakétákkal felszerelt hajóját 1958-ban fejlesztette, s még ugyanebben az évben rábízták a Szovjetunió teljes haditengerészeti programját. Kilencvenedik születésnapján Dmitrij Medvegyev orosz elnök a "nemzeti hajóépítés és fejlesztés kiemelkedő tervezőmérnökének" nevezte őt. Kovaljov életének utolsó éveiben gáz- és olajkitermelő platformok tervezésével foglalkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!