Nagyvilág

2010.12.04. 19:28

A kormánnyal szembeni bizalmi szavazással kötik össze a szlovák főügyészválasztást?

<p>Elképzelhető, hogy a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással kötik össze a főügyészválasztást Szlovákiában - mondta szombaton pártja kongresszusán a koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom vezetője, Ján Figel miniszterelnök-helyettes.</p>

Figeľ erről annak kapcsán beszélt, hogy Szlovákiában hetek óta nem sikerül megválasztani az új főügyészt. Robert Fico ellenzéki szociáldemokrata pártja, a Smer Dobroslav Trnka  jelenlegi főügyész újraválasztását javasolta. Bár hosszas egyeztetések után a koalíciónak sikerült közös jelöltet állítania Jozef Čentés személyében, Trnkát az e heti titkos szavazáson koalíciós képviselők is támogatták. Egyik jelöltet sem választották meg. Mind a négy kormánypárt állítja, képviselői Čentésre szavaztak.

Megfigyelők óvatos megfogalmazásai szerint Fico mellett leginkább a legerősebb kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elnökének, Mikuláš Dzurinda kétszeres kormányfőnek lehet érdeke Trnka újraválasztása. A választások előtti hónapokban ugyanis Fico és Dzurinda pártja körül is finanszírozási botrány pattant ki. Ezeket az ügyeket pedig a főügyészség hivatott vizsgálni. A Dzurinda-párt egyik képviselője a néhány hete tartott, sikertelen választáskor jelölte is Trnkát. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy e héten mely kormánypárti politikusok voksoltak a jelenlegi főügyészre.

Iveta Radičová kormányfő a napokban többször is kilátásba helyezte: ha újra Trnka lesz a főügyész, lemond a miniszterelnökségről. Ez pedig a koalíció széteséséhez vezethet.

A főügyészválasztás következő fordulóját kedden tartják, előtte a kormánypártok legfőbb egyeztető fóruma, a Koalíció Tanács is tárgyal az ügyről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!