Nagyvilág

2010.11.04. 14:35

Tüntetők megdobálták a teheráni brit nagykövetséget

<p>Tojásokkal és paradicsomokkal dobálták meg tüntetők csütörtökön a teheráni brit nagykövetség épületet.</p>

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség közlése szerint több mint százan jelentek meg a brit külképviseletnél, mert "felháborította őket a brit hírszerzés, az MI6 főnökének kijelentése, miszerint a kémkedés kulcsfontosságú az iráni atomprogram megfékezése érdekében."

Az IRNA közlése szerint a tüntetők azt kiabálták, hogy "Halál Amerikára!" és "Halál Nagy-Britanniára!", majd dobálni kezdték az épületet.

Az MI6 vezetője egy nyilvános megszólalásában múlt pénteken azt mondta: "a terroristák bármikor újra lecsaphatnak a Nyugatra, de az atomfegyverkezés hosszabb távon még nagyobb veszélyt jelent, mint a terrorizmus."

John Sawers kijelentette: "Vannak államok, amelyek nemzetközi kötelezettségeik ellenére atomfegyverkezésbe kezdenek, és megszállottan titkolóznak. A mi feladatunk, hogy rájöjjünk, mit csinálnak, mit terveznek, és kitaláljuk, milyen módszerrel tudjuk lelassítani vagy megakadályozni, hogy hozzájussanak kulcsfontosságú anyagokhoz és technológiákhoz." Az MI6 főnöke úgy fogalmazott: "hagyományos diplomáciai módon nem lehet eredményt elérni, ezért - mint Irán esetében - a hírszerzésnek kell megnehezíteni az atombomba-fejlesztést."

Csütörtökön egyébként egy másik teheráni tüntetésen több ezren demonstráltak az egykori amerikai nagykövetség közelében. A tömeg azt ünnepelte, hogy az 1979-es iráni forradalom idején diákok ezen a napon foglalták el a külképviseletet, és túszul ejtették az ott dolgozó amerikaiakat.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!