Nagyvilág

2010.10.28. 05:41

Elfogadta a francia nemzetgyűlés a nyugdíjreformról szóló törvényt

<p>Jóváhagyta a francia nemzetgyűlés szerdán a nyugdíjreformot: az eddigi 60-ról 62 évre emelik a nyugdíjkorhatárt. A törvény záró szövegét 336 igennel, 233 nem ellenében szavazta meg a francia parlament alsóháza.</p>

A francia média szerint az ellenzéki szocialisták az alkotmánytanácshoz fordulnak a reform miatt, ezért az államfőnek várhatóan november közepéig várnia kell a törvény aláírásával illetve kihirdetésével.

A szakszervezetek felhívására múlt héten elsősorban az energia- és a közlekedési szektorban sztrájkoltak a nyugdíjreform miatt, de a végszavazás közeledtével egyre több tiltakozó dolgozó vette fel a munkát országszerte. Franciaország 12 olajfinomítója közül szerdán újabb kettőben szavazták meg a munkások a sztrájk felfüggesztését, így hét telepen újraindult a termelés. A több mint egy hétig tartó munkabeszüntetés miatt azonban a benzinkutak ötöde még mindig ellátási gondokkal küzd.

A megmozdulások folytatódnak, a szakszervezetek szerint az elégedetlenség fokmérője lesz, hányan vesznek részt majd csütörtökön, majd november 6-án az utcai tüntetéseken. Az eddigi tiltakozó napokon a szervezők szerint több mint 3 millióan vonultak utcára. A polgári légi közlekedési hatóság azt közölte, hogy a sztrájk miatt csütörtökön, Párizsban az Orly repülőtéren a járatok felét, a Roissy-Charles de Gaulle termináljain pedig a harminc százalékukat törlik.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!