Nagyvilág

2010.10.18. 13:49

Basescu: Nincs ellenvetésünk a kettős állampolgárság kapcsán

<p>Romániának nincs ellenvetése a kettős állampolgárságot biztosító magyar jogszabály kapcsán - jelentette ki hétfőn Traian Basescu, Schmitt Pál magyar államfő bukaresti látogatásakor.</p>

A román elnök arra emlékeztetett, hogy Magyarországhoz hasonlóan cselekedett Románia is. Bukarest a Moldova Köztársaságban élő román nemzetiségűekben biztosít román állampolgárságot könnyített eljárással.

Traian Basescu úgy fogalmazott: "Hisszük, az anyaországoknak kötelessége megteremteni a feltételeket, a más országokban élő kisebbségek számára ahhoz, hogy az anyaország állampolgárságát is megkaphassák. Hisszük, hogy ez az egymás iránti bizalom jele, e tekintetben pedig támogatásunkról biztosítjuk a magyar hatóságokat".

A román államfő ugyanakkor köszönetet mondott az ajkai iszapkatasztrófa megfelelő kezeléséért, aminek tulajdoníthatóan Romániát nem érte szennyezés.

Schmitt Pál szerint Románia megfelel a schengeni-tagsághoz szükséges műszaki biztonsági előírásoknak. Mint mondta, Magyarország a jövő évi EU-s elnöksége alatt mindent megtesz annak érdekében, hogy Románia jövő év márciusában csatlakozhasson a Schengeni-államokhoz.

Schmitt Pál köztársasági elnök Traian Basescu román államfő meghívására tartózkodik kétnapos romániai látogatáson. Megbeszélést folytat Emil Boc kormányfővel is valamint Mircea Geoana szenátusi és Roberta Alma Anastase képviselőházi elnökkel. Koszorút helyez el a Magyar Hősi Emlékműnél a Calvineum-temetőben. Hétfő este Marosvásárhelyre utazik, ahol közéleti személyiségekkel folytat megbeszélést.

A köztársasági elnök kedden egyházi főméltóságokkal találkozik és meglátogatja Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet. Kedd délután Nagyváradra látogat a Partiumi Keresztény Egyetemre, illetve koszorút helyez el a Szent László és a Bethlen Gábor szobornál.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!