Nagyvilág

2010.09.29. 14:45

Vasárnap véget ér az első világháború

<p>Pénzügyileg is véget ér az első világháború, Németország ugyanis ekkor fizeti ki a jóvátétel utolsó részletét.</p>

Közel 92 évvel az első világháborúbefejezése után e hét vasárnap fizeti ki Németország az 1919-ben kirótt jóvátétel utolsó részletét - írja a Bild német hírportál. A háborút lezáró versailles-i békeszerződés20 milliárd aranymárka kártérítést rótt ki Németországra (annak kis részét pedig a szövetséges országoknak), míg a győztes országok további, gigászi kártérítést követeltek. Ez az összeg 269 milliárd aranymárka volt, amit később többször is csökkentettek, végül már „csak” 132 milliárd aranymárka jóvátétel fizetésére kötelezték a győztes hatalmak Németországot. Berlin többször is halasztotta a fizetést a közel 92 év alatt, először az 1929-ben kitört nagy gazdasági világválságmiatt nem tudott fizetni, míg a 33-ban a hatalomra került náci párt megtagadta a jóvátétel törlesztését.

Az utolsó részlet

A II. világháborút követő londoni adóságegyezmény – Németország helyzetére tekintettél - felfüggesztette a kötelezettséget, s úgy határoztak: csak egy esetleges újraegyesítés esetén kell ismét törleszteni a 1945 és 1952 közé eső jóvátételi összeget. Az NSZKa 80-as évek elejére kifizette a 45-ig esedékes jóvátételi összeget, de 1990. október 3-án Németország újra egyesült, így életbe lépett a londoni szerződés és egy 251 millió márkás tétel is. Ekkor a német kormány újabb kötvényeket bocsátott ki és ezek járnak le idén október 3-án. Vagyis közel 92 évvel az első világháború után, Németország újraegyesítésének 20. évfordulóján pénzügyileg is lezártnak tekinthető az első világháború, Németország teljesíti minden pénzügyi jóvátétellel kapcsolatos kötelezettségét.
- MON -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!