Nagyvilág

2010.09.15. 19:25

Sztálint igazoló, antiszemita egyetemi orosz történelemkönyv

<p>Heves bírálatokat váltott ki Oroszországban egy új egyetemi történelemkönyv, amely ellenzői szerint antiszemita jellegű, és igazolni próbálja a sztálinizmus rémtetteit. A Novaja Gazeta című lap szerdai száma szerint "ez a történelemkönyv szabotázs a civilizált, demokratikus és jogállamra törekvő Oroszország ellen."</p>

Az újság cikkét az orosz Történelemtudományi Intézet két munkatársa, Vlagyimir Lavrov és Igor Kurljandckij írta az "Oroszország történelme 1917 és 2009 között" című könyvről, amelyet a moszkvai Állami Egyetem két professzora, Alexander Barszenkov és Alexander Vdovin készített. A lap szerzői szerint a könyv igazolni próbálja a Gulag-ot, teljes népcsoportok deportálását és az erőszakos kollektivizálást.

A könyvben például úgy említik az 1930-as évek terrorját, hogy "a sztálini vezetés csupán a belső ellenség miatti félelmekre" reagált így. "Azok a milliók, akiket az akkori szovjet politika megbüntetett, potenciális ötödik hadosztályt jelentettek, és ez nem volt képzelt dolog" - ez áll a történelemkönyvben.

A könyv kísérletet tesz arra, hogy indokolttá tegye a krími tatárok, a csecsenek, az ingusok és a kalmükök tömeges deportálását Szibériába vagy Közép-Ázsiába. Alexander Barsenkov és Alexander Vdovin szerint "az a veszély fenyegetett, legalább is erős volt a gyanú, hogy kollaborálnak a német megszállókkal." Ezt a felvetést nyugati történészek és orosz szakértők többsége elveti.

Az oktatási anyagnak szánt könyv többször is hangsúlyosan említi, milyen befolyásos szerepük volt a zsidóknak a szovjet kulturális életben és a médiában. A két szerző szerint "a zsidók többsége vonzódott a Nyugathoz, így fennállt a veszélye, hogy az amerikai érdekeknek megfelelően fogják használni őket a világháború után. Ezért korlátozta Sztálin a zsidókat, hogy magas pozíciókba jussanak a világégést követően" - áll a könyvben.

Az orosz kormány illetékes bizottsága a múlt héten bíráló jelentést közölt az egyetemistáknak szánt történelemkönyvről. Egyelőre azonban semmiféle intézkedés nem született a könyv visszavonására, illetve annak két szerzője ellen.

- Független HÍrügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!