Nagyvilág

2010.08.31. 19:26

A WikiLeaks alapítója tartózkodási és munkavállalási engedélyt kér Svédországtól

<p>Tartózkodási és munkavállalási engedélyért folyamodott a WikiLeaks alapítója a svéd bevándorlási hatóságoknál - közölte a kedden a hivatal. A hatóság szóvivője nem kívánt további részleteket közölni a 39 éves, ausztrál Julian Assange kérelméről, illetve annak indokáról.</p>

A bevándorlási hatóság egy másik szóvivője, Gunilla Wikström azt mondta a TT svéd hírügynökségnek, hogy a kérelem elbírálása függőben van, mivel több adat hiányzik.

A svéd rendőrség hétfőn hallgatta ki a WikiLeaks internetes oknyomozó oldal alapítóját.

A több tízezer oldalnyi titkos amerikai katonai információt közzétevő WikiLeaks alapítóját egy hete, augusztus 20-án gyanúsították meg a svéd hatóságok azzal, hogy egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig molesztált. Ezért letartóztatási parancsot adtak ki a férfi ellen. Egy nappal később azonban a főügyész visszavonta a letartóztatási parancsot, és a szexuális erőszak vádját - azt állítva, hogy újabb körülmények merültek fel.

A másik esetben azonban megtartották a molesztálás vádját a 39 éves férfi ellen, aki szerint az egész svédországi jogi akció kísérlet, hogy befeketítsék őt, és hiteltelenné tegyék a WikiLeaks oldalt.

A Wikileaks már több mint 77 ezer oldal, az afganisztáni amerikai hadműveleteket érintő titkos információt hozott nyilvánosságra, főként a szövetségesek elhibázott akcióiról, valamint a civil halálos áldozatok jelentős számától. Terveik szerint egy-két héten belül újabb 15 ezer oldalnyi titkos amerikai katonai információt tesznek közzé az afganisztáni harcokkal kapcsolatban.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!