Nagyvilág

2010.06.10. 13:10

Életfogytiglani börtönbüntetés a Srebrenicai vérengzésért

<p>Életfogytiglani börtönbüntetést rótt ki csütörtökön a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Hágai Nemzetközi Törvényszék két boszniai szerb férfira, akik a szerb hadsereg tisztjeiként részt vettek srebrenicai mészárlásban.</p>

1995 júliusában - az európai történelem második világháború utáni legsúlyosabb háborús cselekményében - több mint hétezer muzulmán férfit és fiút ölt meg és dobott tömegsírba a szerb hadsereg Srebrenicaban.


A hágai testület csütörtökön összesen hat egykori szerb katonát és egy rendőrtisztet ítélt el a Srebrenicaban történtek miatt. A boszniai szerb hadsereg vezetőinek biztonságáért felelős egykori ezredes, a 70 éves Ljubisa Beara, és az 53 éves volt alezredes Vujadin Popovic népirtásért, gyilkosságért, emberiesség elleni bűncselekményekért élete végéig rács mögött marad, a többieket öt és 35 év közötti börtönbüntetésre ítélték.

Ez volt a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság eddigi leghosszabb pere. A meghallgatások csaknem négy éve, 2006 júliusában kezdődtek, 5300 bizonyítékot mutattak be és 315 tanú tett vallomást.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!