Nagyvilág

2010.06.30. 15:55

A katalán mozisok háborognak

<p>A katalán parlament elfogadott szerdán egy törvényt, amely arra kötelezi a spanyol régió mozitulajdonosait, hogy a külföldi filmek legalább felét katalán nyelven szinkronizálják vagy feliratozzák.</p>

A döntést felháborodással fogadták a mozisok.

A törvényt 117 képviselő szavazta meg 17 ellenében. Igennel szavaztak a szocialisták és a nacionalisták, a jobboldal viszont nemmel voksolt. A törvény, amely 2011. január 1-jén lép hatályba, 2018-ig ad időt a mozisoknak, hogy a filmek felét katalán nyelven szinkronizálják vagy feliratozzák.

Az elmúlt években a külföldi, főleg amerikai filmek csupán két százalékát nézhették katalán nyelvű kiegészítéssel a nézők. Spanyolország leggazdagabb, északkeleti régiója a spanyol mozibevételek egyötödét produkálja.

A Katalán Moziszövetség januárban sztrájkkal fenyegetőzött arra az esetre, ha megszavazzák a törvényt. Camillo Tarrazon, a szövetség elnöke "a katalán mozik végítéletének" nevezete a jogszabályt. "Mozik tucatjai fognak bezárni, vagy radikálisan csökkenteniük kell a kópiák számát, és rengeteg nézőt fognak veszíteni" - közölte az elnök.

1998-ban már próbálkozott a katalán kormány egy hasonló intézkedéssel, akkor azonban visszavonulásra kényszerült, miután a stúdiók azzal fenyegetőztek, hogy kivonulnak a régióból. Ennek ellenére 12 évvel ezelőtt bevezették azt a jogszabályt, amely kötelezi az üzleteket a katalán nyelvű szolgáltatásokra, valamint arra, hogy katalán nyelven is adjanak információkat. Katalóniában a közoktatás elsődleges nyelve is katalán.

A katalán nacionalisták felhívására tavaly decemberben több mint 160 város, település jelképes népszavazást tartott a függetlenségről. A 2006-ban elfogadott statútum szerint a katalán regionális parlament nagyobb hatalmat kapott az adózásban és az igazságszolgáltatásban, ezeken túl pedig több jogot a repterek, a tengeri kikötők és a bevándorlás ellenőrzésében.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!