Nagyvilág

2010.05.04. 19:21

MEXIKÓI-ÖBÖL - A Nemzeti Gárda újabb, több ezer katonáját vezénylik a helyszínekre

<p>Jóváhagyta kedden a Pentagon három déli amerikai állam kérésének teljesítését, hogy további egységeket küldjenek a Nemzeti Gárdából az olajszennyezés elleni küzdelemhez.</p>

A Pentagon szóvivõje azt közölte: Robert Gates védelmi miniszter "szóban igent mondott" arra, hogy Mississipibe hatezer, Alabamába háromezer, Floridába pedig két és fél ezer nemzeti gárdistát küldjenek..

Gates korábban már jóváhagyta Louisiana állam kérését, hatezer nemzeti gárdista kivezénylését, akik közül 1200 embert már bevetettek. Louisianában - amelyet elsõként ért el a Mexikói-öbölben április 20-án felrobbant, majd két nappal késõbb elsüllyedt fúrótoronyból ömlõ olaj - a Nemzeti Gárda katonái jelenleg segítséget nyújtanak a helyi hatóságoknak az elhárításban és homokzsákok szállításában.

A múlt héten a Pentagon két C-130-as repülõt küldött a helyszínre, de a rossz idõjárás miatt a gépek csak egy bevetést tudtak eddig végrehajtani. A Nemzeti Gárda helyszínre vezénylését és katasztrófa-elhárítási tevékenységét a Pentagon, vagyis a szövetségi állam fizeti, a fúrótornyot bérelõ British Petroleum kötelessége azonban megtéríteni a tisztítási munkák költségeit.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!