Nagyvilág

2010.04.21. 15:01

VULKÁNI HAMU: Újra légtérzár a brit szigetek északkeleti része fölött

<p>A brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) szerdai bejelentése szerint a távoli skót szigetek Orkney és Shetland fölött rendeltek el repülési tilalmat az izlandi vulkán hamufelhõjének ismét megnövekedett sûrûsége miatt.</p>

A bejelentés szerint a brit légtér északkeleti részén Greenwichi középidõ szerint szerdán déltõl este hatig van légtérzár. A brit hatóság kedden este oldotta fel az öt napos légtérzárat, és adott engedélyt az összes brit repülõtér megnyitására. Azóta csak lassan térnek vissza a normális üzemrendbe a légitársaságok, ezért az utasoknak számos késéssel kell számolniuk..

"A vulkáni hamu még a levegõben van. A repülõgépek bizonyos szinten áthaladhatnak a hamufelhõn, ami sûrûbbé vált a két skót sziget fölött."- mondta a CAA szóvivõje az AFP francia hírügynökségnek. A szóvivõ közölte: délután ötkor friss idõjárás jelentést tesz közzé a vulkáni hamuval kapcsolatban a brit meteorológiai szolgálat, és annak alapján fognak dönteni, hogy feloldják-e a részleges légtérzárat, vagy meghosszabbítják.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!