Nagyvilág

2010.04.08. 06:16

KIRGIZ ZAVARGÁSOK - 65 ember vesztette életét

<p>A legfrissebb adatok szerint 65 ember vesztette életét a kirgizisztáni fõvárosban zajló tiltakozó megmozdulásokon - közölte csütörtökön a biskeki egészségügyi minisztérium.</p>

Tájékoztatásuk szerint csaknem ötszázan kértek orvosi ellátást, közülük majdnem négyszázan kórházba kerültek. Az áldozatok többsége lõtt sebeket szerzett.
Az ellenzéki tüntetõk szerda délután rohamozták meg a fõvárosban álló kormányzati épületeket, az államfõ otthonát és az állami televízió székházát. A miniszterelnök, Danijar Uszenov végül az este folyamán aláírta a lemondását, és még éjszaka új, ideiglenes kormány alakult, amelynek vezetõje Roza Otunbajeva, egykori külügyminiszter lett.

Az ideiglenes kormányfõ elsõ nyilatkozatában arról beszélt, hogy az ország új vezetése sürgõsen normalizálni fogja a kialakult helyzetet. "A hatalom most már az emberek kormányának kezében van" - fogalmazott Otunbajeva az állami rádióban, majd hozzátette: felelõs embereket nevezett ki, akik máris munkához láttak.

Eközben Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök kíséretével együtt felszállt egy kisrepülõre, és elhagyta Biskeket - közölte a kirgiz fõváros egyik illetékese. Azt nem tudni, hogy mi a repülõgép végcélja, de a reptér alkalmazottja szerint a hatvanéves államfõ nem olyan légi jármûre szállt fel, amely képes lenne külföldre menni.

A zavargások az ország északnyugati tartományi központjában, Talaszban kezdõdtek hétfõn. A kormányellenes tüntetések szerdára már a fõvárosra, is átterjedtek. A kirgiz miniszterelnök szükségállapotot hirdetett és kijárási tilalmat vezettek be a fõvárosban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!