Nagyvilág

2010.04.16. 20:41

Holokauszt-tagadás - tízezer euró pénzbüntetést kapott egy brit püspök

<p>Tízezer euró - átszámítva több mint két és félmillió forint - pénzbüntetésre ítélt egy másodfokú német bíróság pénteken egy brit püspököt, aki egy tévéinterjúban kétségbe vonta a náci gázkamrák létét.</p>

Az egyik dél-németországi bíróság döntése szerint a 70 éves Richard Williamson gyûlöletre uszított, amikor a 2009 januárjában leadott interjúban azt mondta, hogy "legfeljebb 200-300 ezer zsidó hallhatott meg a nácik koncentrációs táboraiban".

Richard Williamson püspök a svájci székhelyû Szent X. Piusz Papi Testvériség nevû katolikus társaság tagja. A per alapjául szolgáló kijelentés akkor hangzott el, amikor Williamson svéd tévéseknek adott interjút 2008 novemberében Regensburgban. Az interjú 2009 januárjában ment le. A kijelentést követõ felháborodást fokozta, hogy a pápa nem sokkal annak elhangzása után feloldotta a Piusz Testvériség négy - engedély nélkül felszentelt - püspökének kiközösítését. Az érintettek között volt Richard Williamson is, aki most Londonban él.

A 70 éves pap akár öt év börtönt is kaphatott volna. Németországban törvény bünteti a holokauszt tagadását vagy cáfolását. A pénteki döntést egynapos tárgyalás után hozta meg a bíró a vádlott távollétében, miután szakadár, ultrakonzervatív katolikus társasága felszólította a püspököt: ne jelenjen meg a bíróságon. Richard Williamson azonban egy nyilatkozatot írt, amit ügyvédje olvasott fel a tárgyaláson - ebben elismerte, hogy a per alapjául szolgáló kijelentése sértõ volt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!