Nagyvilág

2010.03.05. 16:17

Ötven évig tartana az út az Avatar bolygójára

<p>Minden idők legsikeresebb filmjének helyszíne 4,34 fényévnyire van a Földtől.</p>

Az egész világot elbűvölte James Cameron Avatar című filmje, amelyben az emberiség a haldokló Földet elhagyva keres új energiaforrást az Alfa Centauri csillagrendszer Pandora nevű bolygóján. Az Alfa Centauri három csillagból áll, legfényesebb tagja az éjszakai égbolt harmadik legragyogóbb égiteste a Szíriusz és a Canopus után.

A forgatókönyvíró a Földhöz legközelebb eső csillagrendszert választotta a fim helyszínéül, ám a „közelség" ebben az esetben 4,34 fényévnyi távolságot jelent. A történet szerint 2154-ben a tudomány már képes olyan űrhajó megépítésére, amely legyőzi ezt távolságot, de hogy látják ezt a szakértők?

– Az Alfa Centauri 276 ezerszer nagyobb távolságra van a Földtől, mint a Nap – magyarázta Lőrincz Henrik csillagász a Blikk.hu-nak  – Körülbelül ötven évig tartana az út odáig, nyilván ugyanannyi vissza is, vagyis egy emberi élet ehhez kevés. Hogy akkor milyen bolygók jöhetnének szóba? Folytatás a Bikk.hu-n >>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!