Nagyvilág

2010.03.30. 17:53

Rekordot állított fel a Nagy Hadronütköztető

<p>Rekordnak számító energiaszinten ütköztettek protonnyalábokat kedden a Genf közelében található Nagy Hadronütköztetőben.</p>

A világ legnagyobb részecskegyorsítóját egy elektromos hiba miatt kedd délelőtt még le kellett állítani, de a problémát hamar sikerült elhárítani.


"Ez egy új időszak kezdete" - jelentette ki a hadronütköztetőt üzemelő Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) szóvivője. A szerkezet újabb rekordot állított fel azzal, hogy 7 teraelektronvolt (TeV) (ezermilliárd elektronvolt) energiájú ütközéseket hoztak létre protonnyalábok összeengedésével. Az előző rekordot tavaly novemberben állította be a Nagy Hadronütköztető, akkor 2,36 TeV-es ütközéseket produkáltak. A berendezés csúcsteljesítménye 14 TeV-es ütközésekre képes, de arra még éveket kell várni, hogy azt elérjék.

A 27 kilométer hosszú alagútban működő hadronütköztető csaknem fénysebességre gyorsít fel az atomnál kisebb úgynevezett szubatomi részecskéket, majd egymásnak ütközteti azokat. A Nagy Hadronütköztetőben végrehajtandó kísérletekkel olyan kérdésekre remélnek választ kapni a tudósok, hogy hogyan keletkezett a világ, esetleg fény derül az úgynevezett sötét anyag rejtélyeire, amely a világegyetem túlnyomó részét kitölti. Ellenőrizhetnek új tér-idő-elméleteket is, amelyek szerint a mi világunk dimenzióival párhuzamosan létezhetnek más dimenziók is.

A Nagy Hadronütköztetőt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) székhelyén építették meg 3,76 milliárd eurós (900 milliárd forintos) költséggel. Az óriási gépezet megépítésében több mint 30 ország összesen 5 ezer tudósa és mérnöke vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!