Nagyvilág

2010.03.21. 13:29

Műanyag palackokból készült hajóval szelik át az óceánt

<p>San-Francisco - Tizenkétezer műanyag palackból készült katamarán indult útnak San Franciscóból, hogy a Csendes-óceánt átszelve a világ óceánjainak szennyezettségére hívja fel a figyelmet. A brit környezetvédõ és kalandor David de Rotshchild és a hatfős legénység várhatóan három hónap alatt teszi meg a Sydney-ig tartó 11 ezer tengeri mérföldet.</p>

A 12 ezer használt vizes palackot széndioxiddal töltötték meg, a jármû így ellenállóvá vált, és ezért képes lebegni a víz felszínén. A katamaránt napelemek és szélturbinák hajtják, a számítógépekhez szükséges áramot szobakerékpárral termelik, a mellékhelység lefolyójába került anyagokat komposztálják, és egy kisebb kertet is kiépítettek, ahol élelmiszernövényeket termesztenek maguknak. A hajót egyébként Plastiki névre keresztelték, Thor Heyerdahl norvég felfedezõ Kon-Tiki nevû tutaja után, amellyel 1947-ben a gyakorlatban bizonyította, hogy a dél-amerikai õslakosok képesek lehettek arra, hogy átszeljék a Csendes-óceánt és letelepedjenek Polinéziában.

A Plastiki útja során elhalad majd az amerikai partoktól ötszáz tengeri mérföldre, a nemzetközi vizeken található Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt mellet is. Az elmúlt hatvan évben az ázsiai országok és az Egyesült Államok által az óceánba hajigált mûanyaghulladékból a nap sugarai által lebontott apró részecskékbõl álló hulladéktakaró körülbelül 1 millió 400 ezer kilométeren - 15 Magyarországnyi területen - lebeg a Csendes-óceán közvetlen felszíne alatt.

A szombaton kihajózott katamaránnak azonban nem kellet ilyen messzire mennie, hogy hulladékra bukkanjon a vízben. Néhány órával az indulás után David de Rotschild ezt írta a Twitter közösségi oldalon: "Már meg is láttuk az elsõ tengeri szemetet - egy mûanyag poharat!"

A 31 éves kalandor - a brit Rotschild bankárcsalád örököse - korábban több akciójával is a klímaváltozásra, a környezet védelmére hívta fel a figyelmet. Egyike annak a 14 embernek, akik valaha keresztben átszelték az Antarktiszt. Késõbb megjárta az Északi sarkot és így tagja annak a 42 emberbõl álló csoportnak, akik az Északi és a Déli sarkon is jártak már.

A mostani utat egyébként néhány környezetvédõ kritizálta. Szerintük ugyanis de Rotschildék megerõsítik azt a nézetet, miszerint szabad mûanyagot használni csak késõbb újra kell hasznosítani. A kritikusok azonban úgy vélik, hogy a mûanyagok alkalmazását be kellene szüntetni. Kételkednek abban is, hogy a Plastiki végigbírja az utat. Szerintük félúton kettétörik, és a tizenkétezer mûanyagpalack így az óceánt szennyezi majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!