Multimédia

2020.08.17. 20:00

Az okostelefonunk is lehet divatkellék

Így festhetünk a mobilunkkal is pozitív képet magunkról.

Szaniszló Bálint

Fotó: MW

Számos példa bizonyította már, hogy egy apró részlet vagy egy egyedi kiegészítő mennyire megváltoztathatja a megjelenésünket. Egy csillogó öv, egy kendő a hajban, egy karakteres táska vagy egy látványos fülbevaló mind-mind teljesen új hangulatot adhat egy hétköznapi szettnek. Kevés szó esik viszont azokról a kütyükről, amiket állandóan magunknál tartunk. Pedig egy okosóra, egy laptop vagy egy telefon többet árul el rólunk, mint hinnénk. Az egyik nagy gyártó most összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelnünk, ha a mobilunkkal is pozitív üzenetet szeretnénk közvetíteni magunkról.

Sokaknak számít a külső

A telefon eredetileg csak egy hasznos eszköz volt a kommunikációra, ma már a gyártók viszont sorra dobják piacra a szebbnél szebb készülékeket és extrafunkciókat. Éppen ezért a telefonok valódi divatkellékké váltak: az önkifejezés eszközévé, ami sokat elárul a személyiségünkről, státuszunkról, gondolkodásunkról. Nem véletlen, hogy az emberek elsősorban a külső alapján választanak készüléket. Egy kutatás szerint a technikai jellemzőknél is fontosabb szempont a készülék dizájnja, amikor telefont választunk magunknak. Gondoljunk csak bele: az, amit kiválasztunk, évekig mindennap része lesz a megjelenésünknek.

Tiszta udvar, rendes ház

Mind tapasztaltuk már, hogy a boltok polcain valahogy sokkal szebben csillognak a mobilok. A napi használattal akaratlanul is rengeteg szennyeződést viszünk át a kezünkkel a mobilunkra, így nem meglepő, hogy eredeti állapotát szinte soha nem látjuk viszont. Érdemes azonban odafigyelni a képernyő gyakori tisztítására, a tok és a fólia rendszeres cseréjére. Erre nem csak higiénés szempontból van szükség: a zsíros, ujjlenyomatos képernyő és az elszíneződött tok egyértelműen azt üzeni másoknak, hogy nem figyelünk oda a tárgyaink karbantartására.

Hasonlóan negatív üzenete lehet annak, ha telefonunk képernyője hetekig-hónapokig leginkább egy pókhálóra hasonlít. Érdemes ezért strapabíró mobilt választani, és már a készülék megvásárlásakor beszerezni egy minőségi tokot és egy kijelzővédő fóliát. Ezzel amellett, hogy biztonságban tudhatjuk a telefonunkat, azt sugalljuk majd magunkról, hogy odafigyelünk a minket körülvevő tárgyakra.

Mutasd a csengőhangod...

Buszon vagy vonaton utazva, netán a tárgyalóteremben ülve könnyen megeshet, hogy egy elsőre szigorúnak tűnő személy telefonja váratlanul vicces vagy akár gyerekes csengőhanggal szólal meg. Ne alapozzunk arra, hogy fontos helyzetekben lenémítjuk majd a telefonunkat! Válasszunk olyan csengőhangot, amit minden szituációban bátran vállalunk majd, hiszen egyes helyzetekben előfordulhat, hogy túl sok személyes információt árulunk el magunkról.

Szuper hasznos divatkellék

Az utóbbi időben az okostelefon-gyártók kegyetlen harcba kezdtek a kijelzők keretei ellen. Látszólag minden nagy gyártó célja, hogy a kijelző a telefon előlapjának minél nagyobb részét kitöltse, nemcsak az oldalakon és lent szorítva vissza a kvázi haszontalan területet, hanem a készülék tetején is. Ez utóbbi pedig azt jelenti, hogy valójában egyre kevesebb hely jut az olyan dolgoknak, mint a hangszóró, a különböző szenzorok és persze az előlapi kamera.

A gyártók, úgy látszik, célt értek, legalábbis abból a szempontból biztosan, hogy egy vastag kávákkal rendelkező telefon ma már rendkívül ódivatúnak hat. Most már a középkategóriában is a vékony kávák hódítanak, egy csúcstelefont pedig tulajdonképpen lenéznek az emberek, hacsak nem áll mindene kijelzőből.

Persze a funkcionalitásból egy bizonyos szint alá nem lehet adni, úgyhogy a gyártók különböző trükkökkel próbálkoznak. Egy ideig ugyebár a felülről benyúló szenzorsziget volt az alap, majd ezt is tovább csökkentették, és sok készüléken már csak egy-egy csepp formájú kis bevágást láthattunk, ami már csak az előlapi kamerának tudott helyet biztosítani.

Trükkök itt és ott

Van, aki mechanikus trükköket vetett be: hátlapból kiugró kamerával vagy éppen, ahogy legutóbb az Asus Zenfone 6-on is láttuk, hátulról előre forduló kis kameraegységgel. Ez utóbbinak megvan ugyan az az előnye, hogy elöl is ugyanazzal a csúcsminőségű szenzorral fotózhatunk, mint hátul, de ugye ott van a kérdés, hogy vajon a hajtogató mechanizmus meddig fogja bírni a strapát.

Közben pedig felmerül bennünk, hogy valójában mennyit nyerünk azzal, ha a kijelző méretét egy bizonyos szinten túl növeljük az előlapon, de ez látszólag nem foglalkoztatja a gyártókat, akik már a telefonok oldalain is igyekeznek lefolyatni a képernyőket.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy olyan dolgok estek áldozatul ennek a divathullámnak, mint az előlapi ujjlenyomat-olvasó. Igen, ma már számos készülékben elérhető a képernyőbe épített leolvasó, de ezek szinte sosem működnek olyan gyorsan és megbízhatóan, mint a korábbiak. Szintén több cég kísérletezik azzal is, hogy az előlapi kamerát a kijelző mögé rejtse, ami egyszer majd biztosan lesz olyan jó, mint a hagyományos megoldás, de jelenleg még nem tartunk ott. Egy lépés előre, kettő hátra...

(A borítóképen: A mobiltelefon is öltöztet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!