Multimédia

2016.03.20. 15:51

A tinédzser, aki még a NASA-t is meghackelte

Ahogy a technika fejlődött, úgy lettek egyre „ügyesebbek” a hackerek is.

Ahogy a technika fejlődött, úgy lettek egyre „ügyesebbek” a hackerek is.

Habár mindennapi életünket el sem tudjuk képzelni a legmodernebb számítástechnikai eszközök nélkül, a high-tech forradalom már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött.

A nyertes

A világ legnagyobb visszhangot keltő informatikai botrányai között dobogós például Kevin Poulsené, nicknevén Dark Dantéé, aki beférkőzött egy rádiós csatorna telefonvonalaiba és nyertesként rögzítette saját számát egy sorsoláson – így lett tulajdonosa egy vadonatúj Porschének. Később az FBI feketelistájára került azzal, hogy feltörte a szövetségi rendszert és lehallgatási információkat lopott el. Ötvenegy hónapos börtön­büntetés és 56 ezer dollár kifizetését követően Poulsen jó útra tért: újságíróként kezdett el dolgozni, jelenleg a Wired News szerkesztője – olvasható a Red Lemon Media honlapján.

A csupán 15 éves Jonathan James c0mrade néven kiskorúként törte fel az Egyesült Államok több szervezetének, például a Bell South, a Nemzetvédelmi Minisztérium és a NASA rendszerét is. Ez utóbbi esetében James elég kódinformációhoz jutott, hogy megértse, miként működik egy nemzetközi űrállomás. A támadás miatt a NASA három hétig leállította rendszerét. A fiatal hacker története tragikusan végződött: 2007-ben számos más informatikai offenzívával vádolták és ítélték el. James nem tudta bizonyítani az ártatlanságát, és a hatalmas teher alatt öngyilkos lett.

A telefonbetyár

Az 1970-es években e fogalom egészen mást jelentett, mint napjainkban. Ian Murphy, azaz Captain Zap csak egy apróságot változtatott az AT&T telefonszolgáltató központ rendszerében: az időt. Az órát átállítva a szolgáltató ügyfeleinek telefonbeszélgetéseit teljesen másképpen számlázták: az éjszakai hívásokat csúcsidős tarifával számolták el, míg a nappali forgalmas csevejeket kedvezményesként. Az akkor hatalmon lévő Reagan-kormány a nagy keveredés miatt letartóztatta Murphyt. Az ő igaz története ihlette a Komputerkémek című filmet.

- ÉKN -


Katonai titkok nyomában

Solo, azaz Gary McKinnon nevéhez köthető a világ alighanem legnagyobb hackertámadása. McKinnon elmondása szerint „csupán” a szabad energiák és az UFO aktivitás után kutakodott, de valójában 13 hónapon keresztül uralt 97 számítógépet, amelyek az USA Egyesült Erői és a NASA tulajdonában voltak.

Ez alatt számos, rendkívül fontos fájlt törölt, és több mint 300 komputert tett működésképtelenné, ezzel körülbelül 700 ezer dolláros kárt okozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!