Miskolc hírei

2013.04.29. 21:56

Mit kezd a város a romokkal?

Miskolc - Mi lesz a sorsa a rossz állapotú miskolci épületeknek, és miért nem figyel a város jobban a kivitelezések minőségére?

Miskolc - Mi lesz a sorsa a rossz állapotú miskolci épületeknek, és miért nem figyel a város jobban a kivitelezések minőségére?Ezekről is kérdezték Észak-Agora levelezőfórumunk tagjai Pfliegler Péter alpolgármestert. Ezúttal ő volt a vendége Agora fórumunknak, amelyet levelezőinknek indítottuk el, hogy a közügyekről, a város ügyeiről, problémáiról kérdezhessék a politikusokat, városvezetőket. Volt már vendégünk Kiss Gábor alpolgármester, dr. Zsiga Marcell alpolgármester, valamint a frakcióvezetők: dr. Kiss János (Fidesz), Molnár Péter (KDNP) és Földesi Norbert (MSZP).

„Célunk a város élhetővé tétele, mindezt azonban szűk anyagi keretek közt kell megvalósítanunk. Az elvárás azonban az, hogy ebből a szűk keretből a városlakók semmit ne érzékeljenek, ne menjen a munka rovására. Bár kevés a pénz, de az idén 1,3 milliárd forint jut a városüzemeltetésre, ami több, mint a tavalyi összeg. Kátyúzásra pedig 150 millió forint, amely szintén magasabb, mint az előző évi, de ennek ellenére, hogy a hatása látszódjon, összehangolt, tervszerű munkára van szükség” – kezdte az alpolgármester.

Beszélt arról is, hogy a rágcsáló- és szúnyogirtásra két-két millió forinttal jut több az idén.

Eltűrik, elszenvedik

„2011. óta folyamatosan tárgyalunk a főutca lakóival és kereskedőivel. Persze van még mit javítani, de azt kell mondjam, mára szebb és élhetőbb lett a főutca, alig akad bedőlt üzlet” – mondta. Kitért a főutca felújítására is: „Köszönet mindazoknak, akik eltűrik, elszenvedik a munkálatokat, de egy szebb, jobb főutcát kapnak cserébe” – fogalmazott.

Az alpolgármester bevezetőjében a közmunkásokról is szót ejtett: „Sok panasz érkezett a munkájukra, hogy csak támaszkodnak a lapátokon. De figyelembe kell venni, ezek az emberek évekig nem dolgoztak, vissza kellett vezetni őket a munka világába. Mára valamennyire sikerült is. Ezt tovább erősíti majd az, hogy új munkafelügyelőket alkalmaztunk, akiktől hatékonyabb munkát, munkaszervezést várunk el” – tudtuk meg.

Megörökölt

Nagy István a miskolci romos épületekről kérdezte Pfliegler Pétert, kiemelve a Kurucz utcai volt házipari szövetkezet épületét, a Szentpáli utca sarki épületét. „Sok ezek közül magántulajdonban van, ezért szűkebb a mozgástere a városnak. A Szentpáli esetében talán elindul valami. Csendben jegyzem meg, az az épület ideális lenne étteremnek...” – válaszolta az alpolgármester.

A fórumon a Zöld Nyíl projekt többször is szóba került. Többen a megállók minőségét kifogásolták. Az alpolgármester elmondta: „Ez egy kész, megörökölt projekt volt. Számos olyan volt benne, ami lehetett volna jobb is. Az itt felmerült problémákat jelzem a projektigazgató felé. Azt tudom, hogy a beázásokat folyamatosan javítják” – hangsúlyozta.

Kovács István a városi beruházásokkal kapcsolatos minőségi kifogásokról kérdezte Pfliegler Pétert. Aki válaszában elmondta: „A garanciális javítások esetében egyre keményebben verjük az asztalt, próbáljuk érvényesíteni az érdekeinket.”

Idén megúsztuk

Kovács István a perecesi patak kapcsán is érdeklődött: „Az idén megúsztuk az árvízet, de a megígért beruházás mikor készül el?” Pfliegler Péter: „A város nyert egy pályázatot, amely három területre koncentrál: tapolcai Hejő-patak, Szentpéter kapui vízelvezetés és a Pereces patak. Erre a pénzt svájci alapból nyerte a város, de Svájc komoly környezetvédelmi szabályokat követel meg, például ökológiai vizsgálat, ezt végzik jelenleg a szakemberek.”

Kerek István ötletként vetette fel a volt iparvágány felújítását. Szerinte ez Miskolctapolca idegenforgalmát is fellendíthetné. Ezzel az alpolgármester is egyetértett, mint mondta: „Pont ma tárgyaltunk a Bay Zoltán intézettel, ahol elhangzott, hogy az egyetem sajnos nem része a város vérkeringésének. Ezen kell változtatni. Az iparvágány felújítása – amely át tudna menni a DAM-ig – segíthetne ezen a problémán és Tapolcát is közelebb hozná a városhoz.”

Ugyancsak Kerek István kérdezte: az elmúlt időszakban több külföldi delegáció is érkezett Miskolcra, ezekből mikor lehet haszna a városnak, teremtődhet-e ezekből munkahely?

„Ami érdekes, hogy ezen országok képviselői keresik meg a várost és nem fordítva, tehát rajta vagyunk a térképen. Azt gondolom, hogy a jelenlegi több tárgyalásból egy-kettő esetében hamarosan beérhet a munkánk. Ezért építjük a déli ipari parkot is. Természetesen folyamatosan, napi szinten tárgyalunk befektetőkkel, de ezek a munkák hosszan érnek be” – válaszolta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!