Miskolc hírei

2010.11.23. 15:31

Barna bácsi újra otthon

<p>Miskolc - Senki halálára nem vágyott, de nem is tett ellene.</p>

A hetvenedik esztendejét taposó Szoboszlai Barna botra támaszkodva jelent meg a bíróság előtt. Kiderült, a több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt az ítéletére váró, ennek ellenére meglepően nyugodt idős férfi villanyszerelés közben leesett a létráról, akkor sérült meg a lába. Mintha az áram nem hozna túl sok szerencsét Szoboszlai Barnának; hogy kedden reggel a bíróságon kellett lennie, ugyancsak a „villanyszerelés” volt az oka, ugyanis két évvel ezelőtt egy esős nyári éjjelen egy ember meghalt, egy pedig életveszélyesen megsérült annak az acéldrótnak az érintésétől, amibe Szoboszlai Barna vezetett áramot. Az áldozatok nem voltak éppen makulátlanok, ki tudja hányadszor ugrottak be az idős ember kertjébe, hogy megdézsmálják uborkáját. Bár tudtak róla – mert a Barna bácsi az egész faluban elhíresztelte –, hogy a veteményese körül kihúzott drótban áram fut, mégis megkockáztatták. A három pórul járt tolvaj fejéből a kocsmában pattant ki az uborkalopás ötlete, ami aztán végzetesnek bizonyult.

Ölni nem akart

A tárgyaláson elhangzott védőbeszédében Barna bácsi ügyvédje hangsúlyozta: az alapvető villanyszerelési ismeretekkel rendelkező vádlottnak nem állt szándékában, hogy bárkit is megöljön, pusztán távol akarta tartani a kertjétől az egyre szemtelenebb tolvajokat, azt remélte, hogy ha az áram „megcsípi” valamelyiküket, hírét viszik a vetni nem, csak aratni szeretők körében, hogy nála nem érdemes próbálkozniuk. A tárgyalást vezető dr. Sebe Mária bírónő, a tanács elnöke ezt nem fogadta el, mint indoklásából kiderült, a tanács álláspontja szerint Barna bácsinak tudnia kellett volna, hogy halálos áramütést is okozhat a kertjében kifeszített drótba engedett 230 Volt, ám az egyenes ölési szándékot nem lehetett megállapítani. Bár nem kívánta senki halálát, annak lehetőségével is tisztában volt, ám efölött gondatlanul átsiklott, ezért az eshetőleges szándék tetten érhető.

A védő hangsúlyozta még: az idős ember saját tulajdonát kívánta megvédeni, amire a jelenlegi törvények már lehetőséget biztosítanak. A bíróság azonban ezt az állsáspontot sem tudta teljesen magáévá tenni – a jelenlegi szabályok lehetővé teszik ugyan a „megelőző védekezést”, ám az nem járhat emberélet kioltásával.

Szoboszlai Barnát végül a vádtól eltérően gondatlanságból elkövetett emberölés és életveszélyt okozó testi sértés miatt egy év fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, amit végrehajtásában két évre felfüggesztett. A bíróság úgy ítélte meg, az első látásra enyhének tetsző büntetés is eléri a célját. A vádlott javára írta a bíróság a „nagyon nagy mértékű sértetti közrehatást” – magyarán: maguknak keresték a bajt, amikor, tudva a feszültség alatt lévő drótról, mégis bemásztak a kertbe –, az időmúlást, s a Barna bácsi időközben megrendült egészségét. A vád képviselője fellebbezett az ítélet ellen, ezért a védelemnek sem maradt más választása. Az ügyész azt szeretné elérni, hogy másod fokon a táblabíróság a vád szerint vonja felelősségre Barna bácsit, a védő pedig meg szeretné hagyni egy esetleges felmentő ítélet lehetőségét.

Vissza Kesznyétenbe

Szoboszlai Barna az előzetes letartóztatásból szabadulva feleségével együtt Monokra költözött. Itt földet művelt, a megtermelt holmit felajánlotta a község intézményeinek konyhája számára. A falu befogadta. Lakhelyelhagyási tilalom alatt állt, de nem is vágyott sehová, csak nagy ritkán látogatott haza Kesznyétenbe. A Barna bácsit eddig támogató Szepessy Zsolt októberben nem tudta megnyerni a helyhatósági választásokat, Monok új polgármestert választott, itt is új szelek fújnak, Barna bácsi hát hazatért kesznyéteni otthonába. Mint elmondta, a faluban nem bántja senki, s nem is fél, hiszen – ahogy mondta – ő sem akart bántani senki; ami történt, szerencsétlen baleset volt. A történtek azonban sokakban nyomot hagyhattak, ugyanis az idei nyáron, bár roskadásig volt gyümölccsel a barackfa, a szőlőtőkék, senki egy szemet le nem vett róluk, mesélte Barna bácsi, míg korábban soha nem maradt rajtuk szüretelni való.

ÉM-SZP


Elítélték az "uborkás" Barna bácsit

eszak | 2010.11.23 15:14
Miskolc - Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a bíróság Szoboszlai Barnabást.

Ítélethirdetés várható a kesznyéteni ügyben

fuggetlen | 2010.11.23 10:15
Miskolc, Kesznyéten - Várhatóan ítéletet hirdet a bíróság kedden a kesznyéteni áram-ügyben. Az eset két évvel ezelőtt történt, egy ember meghalt és ketten megsérültek, miután egy olyan ház udvarára akartak bemenni, ahol a tulajdonos áramot vezetett a kerítésbe a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!