Mezőkövesd hírei

2018.01.28. 21:07

Három világörökség egy helyen Mezőkövesden

Mezőkövesd - Matyóföldön máig hűen őrzik a szokás­világot, viseletkultúrát, hímzést.

Mezőkövesd - Matyóföldön máig hűen őrzik a szokás­világot, viseletkultúrát, hímzést.

Szellemi örökségeink nyomában a matyó hímzésről, a busójárásról és a solymászatról nyílt ­kiállítás a mezőkövesdi Matyó ­Múzeumban.

399 örökség 112 országból

Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság vezetője köszöntőjében elmondta, Matyóföldön máig hűen őrzik a szokásvilágot, viseletkultúrát, hímzést, a fiatalok is megkapják a tudást, ami fontos. Az UNESCO listáján 399 szellemi örökség szerepel, 112 országból, köztük három magyar: a matyó hímzés a solymászat és a busójárás.

Vikár Csaba busónagykövet a mohácsi busójárás egy kis szeletét hozta el Mező­kövesdre, képeket, maszkokat és babákat mutatott be.

Győrffy-Villám András és két társa sólymokkal érkezett. Mint mondta, a solymászat már négy–ötezer éves kultúra. A Kárpát-medencében jelenleg 300–350-en solymász­kodnak, de ez a kultúra 15 millió ember ügye.

Agócsné Halász Andrea ­végül a matyó hagyományokat, a színes népviseletet, a kiállított művek alkotóit ­mutatta be röviden.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!