Mezőkövesd hírei

2017.03.30. 11:30

„Minden pályázatunk célja, hogy Mezőkövesd egy nyugodt európai kisváros legyen”

Mezőkövesd - Március elején két jelentős „vizes” beruházás zárult le Mezőkövesden: átadták a tanuszodát és a Zsóry fürdő új uszoda- és élményrészlegét.

Mezőkövesd - Március elején két jelentős „vizes” beruházás zárult le Mezőkövesden: átadták a tanuszodát és a Zsóry fürdő új uszoda- és élményrészlegét.

– Természetesen nagy öröm ez számunkra, és azt gondolom, hogy aki Mezőkövesden úszni szeretne, annak már biztosan van hol. Ha minden negyedév így kezdődne, nem lenne rossz, de nem szabad telhetetlennek lennünk – mondta dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere. – A tanuszoda gondolata először 2014-ben vetődött fel, akkor meg is terveztettük: a helyszín adta magát, és az volt az alapvető cél, hogy a lehető legolcsóbb legyen a kivitelezése és persze majd az üzemeltetése is. Azonban azzal tisztában voltunk, hogy saját forrásból ezt nem tudjuk megvalósítani, de 2016-ban 400 millió forint kormányzati támogatást kaptunk az építésére, amihez az önkormányzatunk 111 millió önrészt tett hozzá. A végeredmény nemcsak esztétikus és szép lett, hanem felszereltségét tekintve a mai kor igényeinek mindenben megfelelő. Elsődleges funkciója a gyerekek, diákok úszás­oktatásának megoldása, de a reggeli, illetve esti órákban lakossági úszás is van, és az úszószakosztályunk ugyancsak használhatja.

Régóta várták

A város vezetője ezután a Zsóry fejlesztésére tért rá: – Régóta vártuk a pillanatot, hogy az első vendég beléphessen az új élményrészlegbe – mondta. – Sok év kemény munkája fekszik benne kivitelezőváltással „tarkítva”. Tény, hogy hiányzott a fürdőből egy fedett élményrész, amely az időjárástól függetlenül használható, ez ma már hozzátartozik egy gyógyfürdőhöz is. Megvalósult, és ami ugyancsak fontos, hogy itt is fel tudtuk újítani az uszodát is. A visszajelzések egyértelműen pozitívak, de mi „nyughatatlan” emberek vagyunk, és már újabb fejlesztésbe fogunk bele: egy kültéri csúszdapark fog épülni, a kivitelező már megvan, és a tervek szerint nyáron kész is lesz. Szóval lépésről lépésre haladunk előre, és mivel kiélezett a verseny, nem maradhatunk le. A polgármesterrel ezután előretekintettünk.

– Két dolog már biztos – tudtuk meg. – Hivatalos értesítést kaptunk arról, az élelmezési központunk korszerűsítésére 134 millió forintot nyertünk. A konyha 1500 „adagos”, a diák­étkeztetés mellett ellátja a szociális étkeztetést is: most a fejlesztés során a legmodernebb technológiát szerezzük be. Ennek a projektnek a része egy helyitermék-bolt nyitása és üzemeltetése, mely a városközpontban lesz. Ugyancsak biztos, városunk elnyert egy 700 millió forintos fejlesztési támogatást. 200 millió forintból a Mezőkövesdet Szomolyával összekötő út utolsó szakaszának felújítását fogjuk a Magyar Közúttal konzorciumban megcsinálni: ezt évek óta tervezzük, most megvalósítjuk. A fennmaradó részre is vannak elképzeléseink, például a főutunkat, a Mátyás király utat ugyancsak szeretnénk felújítani.

Sokrétű pályázatok

Több pályázatuknak pedig az elbírálását várják.

– A repülőtér melletti gazdasági terület teljes infrastruktúrával való ellátására benyújtott 1,5 milliárd forintos pályázatunk nem lenne látványos, viszont az egyik legfontosabb a gazdaságfejlesztés élénkítése céljából – mondta dr. Fekete Zoltán. – A terveink között szerepel a Mezőkövesd és Bükk­zsérc közötti kerékpárút építése, ennek a pályázatnak a része a Széchenyi úti kereszteződésben egy körforgalom létrehozása, amely a megnövekedett gépjárműforgalom miatt indokolt, illetve a buszállomásunk áttelepítése. A Hadas városrész rekonstrukciós pályázata az idegenforgalom további erősítése miatt lenne fontos. Amikor polgármester lettem, az első lakossági levelek között kaptam egy olyat, melyet 300 fiatal írt alá. Ebben azt javasolják, ha van rá lehetőség, építsünk számunkra egy olyan pályát, melyet kerékpárosok, gördeszkások egyaránt használhatnak: most a „Zöld város” koncepción belül benyújtottuk rá a terveinket. A város vezetője hozzátette, számos további pályázatuk van, melyek a gazdaságfejlesztést, az átképzést, a továbbképzést, a helyben maradás elősegítését vagy éppen a matyó hagyományok őrzését és további ápolását segítenék.

– Minden pályázatunk célja, hogy Mezőkövesd egy nyugodt európai kisváros legyen, olyan, ahol jó élni, ahol mindenki megtalálja a helyét és számítását, és nem is vágyik el innen – zárta gondolatait dr. Fekete Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!