Mezőkövesd hírei

2017.03.10. 13:15

Emlékjelet avattak a mezőkövesdi gimnáziumban

Mezőkövesd - Zsidó diákok sorsa után kutattak a Szent László Gimnáziumban.

Mezőkövesd - Zsidó diákok sorsa után kutattak a Szent László Gimnáziumban.

Kisvárda és Budapest után Mezőkövesden, a Szent László Gimnázium épületében is emlékjelet állítottak az intézmény holokauszt során elhurcolt tanulói emlékére. Az avatóünnepségen Juhász Jánosné igazgató és Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke is beszédet mondott, emlékeztetve a jelenlévőket arra, hogy ami hetven évvel ezelőtt történt, annak nem szabad megismétlődnie.

Kutattak

Az iskola diákjai egy kutatásban is részt vettek. Az „Üres padok” elnevezésű programban kiderítették, a kövesdi gimnázium első tanévében, 1911/12-ben a 44 tanulóból 12 volt izraelita vallású, a legtöbben, 77-en pedig az 1919/20-as tanévben voltak. A numerus clausus, majd a zsidótörvények után számuk és arányuk fokozatosan csökkent. A megyében Mezőkövesden volt a második legnagyobb zsidó népesség, majdnem nyolcszáz ember.

A diákok kutatása szerint az 1940-es évektől sok zsidó származású tanuló eltűnt az iskola irataiból, sokan elköltöztek, másoknak nem bukkantak nyomára. Végül öt olyan egykori diákra bukkantak, akik a holokauszt idején Mezőkövesden tanultak, ketten túlélték a vészkorszakot. Kiderült, Waller Istvánt és a magántanuló Berényi László Györgyöt is Auschwitzba vitték, ott haltak meg 1944 júniusában. Grünberger Istvánról nem tudták kideríteni, mi lett a sorsa. A Zsiga Renáta által készített emlékjelre Waller és Berényi nevét írták föl.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!