Friss hírek

2009.07.10. 20:24

Népírtás folyik Kínában a török kormányfő szerint

<p>Népírtás folyik Kínában a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan szerint. Közben több ezer ujgur és török vonult a pénteki nagyima után az utcákra, hogy tiltakozzanak a kínai Hszincsiang tartományban kitört zavargások miatt. A tüntetők szerint etnikai tisztogatás zajlik Kínában, ahol eddig 184-en haltak meg.</p>

Törökország több mecsete, és az ankarai kínai konzulátus előtt is Kína-ellenes tüntetések kezdődtek pénteken - jelentette a helyi média. Az NTV török televízió szerint a legnagyobb demontráció az isztambuli Fatih mecsetnél volt, ahol becslések szerint ötezer ember gyűlt össze, köztük Törökországban élő ujgurok. "Nem az etnikai tisztogatásra!" - skandálta a tömeg, miközben többen ujgur zászlókat lengettek, míg mások kínai zászlót és kínai termékeket égettek - adta hírül az NTV.

A Beyazit mecsetnél szintén több százan demonstráltak a hszincsiangi mészárlás ellen. Ott a "gyilkos Kína" jelmondatot kiabálta a tömeg az AFP szerint, amely hozzáteszi, hogy Ankarában és hét másik városban is tüntetéseket tartottak a pénteki nagyima után. Több helyen a kínai termékek bojkottjára szólítottak fel. A bojkott ötletét először egy török miniszter vetette fel még csütörtökön, de később ezt pontosította, miszerint ez a magánvéleménye, és nem tükrözi a kormány álláspontját.

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan (ejtsd: Redzsep Tájjip Erdoán) keményebben fogalmazott pénteken, amikor népírtásnak nevezte a Hszincsiangban történteket. "Egyfajta népírtás zajlik ott, nem lehet ezt másképp kommentálni" - mondta a kormányfő.

A kínai Hszincsiang tartományban a múlt hét végén kitört zavargásnak 184 halálos áldozata és 1000 sebesültje van a pénteken közzétett legújabb hivatalos adatok szerint. A Kínán kívül működő ujgur szervezetek szerint azonban ennél jóval többen veszthették életüket. A muszlim ujgurok és a kínai hanok, valamint a rendfenntartók közötti összecsapások a legsúlyosabbak voltak az 1989-es Tienanmen téri diáklázadás leverése óta az ázsiai országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!