Magyarország

2019.03.06. 14:09

Ha nem elég a pontszám

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hogy juthat be egyetemre, aki nem éri el a minimum 280 pontot? Lehet még megoldás.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hogy juthat be egyetemre, aki nem éri el a minimum 280 pontot? Lehet még megoldás.

A 2019-es felvételin is fontos szabály, hogy az alap- és osztatlan képzésekre 280 pont alatt nem lehet bekerülni. De mit tehet az, akinek nem lesz ennyi pontja, mégis szeretne szeptembertől egyetemen vagy főiskolán kezdeni?

Ez a minimum

A felsőoktatási felvételiről szóló rendelet alapján a 2019-es felvételin is 280 a minimum ponthatár az alap- és osztatlan szakokon. Tehát aki ennél kevesebb pontot gyűjt, sem önköltséges, sem állami ösztöndíjas formában nem kezdheti el ezeket a képzéseket. Fontos, hogy ezt a ponthatárt az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és OKJ-s szakképesítésért kapott többletpontokkal együtt, de az egyéb eredményekért járó többletpontok nélkül kell elérni.

Nyelvvizsga!

Mi a teendő, ha nincs 280 pontom?

Ha alap- és osztatlan szakra jelentkezünk, érdemes még júniusig egy középfokú nyelvvizsgát letenni, hiszen az plusz 28 pontot ér. A felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért 40 többletpont jár.

Érdemes elgondolkodni az emelt szintű érettségin is, hiszen azért plusz 50 pontot szerezhetünk, ha olyan tantárgyból tesszük le, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgy, és azon legalább 45 százalékos eredményt érünk el.

Ha végképp nem jön össze a 280, akkor érdemes felsőfokú szakképzést választani: ott 240 pont a bekerülési ponthatár. Bár diploma nem jár az elvégzett négy féléves képzésért, viszont felsőfokú szakképzettséget igazoló oklevél igen. Arról nem is beszélve, hogy egy későbbi felvételinél többletpontot érhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!