Magyarország

2019.02.22. 18:49

Lemosó permetezés: mit használjunk hozzá?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tél végén, tavasz elején egy lemosó permetezéssel érdemes indítani az évünket.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tél végén, tavasz elején egy lemosó permetezéssel érdemes indítani az évünket.

A permetezést mindenképpen szélcsendes és fagymentes időben végezzük. Fontos, hogy tényleg lemosásszerűen nagy lémennyiséggel permetezzünk, hogy a permetlé mindenhol befedje a növények felületét, és lehetőleg bejusson a kéregrepedésekbe is. A permetezés hatékonyságát növelhetjük, ha előtte a törzset és az idősebb ágakat megtisztítjuk az elhalt kéregmaradványoktól.

Egyik erre jó, a másik arra

A lemosók típusai: rezes, kénes, olajos, illetve ezek keverékei. A rezes lemosók közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével általában minden gombás és baktériumos betegségre hatásos. Alkalmazásuk a gombás és baktériumos eredetű ágelhalások, vesszőbetegségek és a lombozatot megtámadó betegségek – tűzelhalás, csonthéjasok ágelhalása, őszibarack levélfodrosodás, málna vesszőbetegségei – megelőzésére, gyérítésére, illetve mérséklésére ajánlott több kultúrában is. Mivel ezek a készítmények a későbbi időszakban használva már perzselést okozhatnak (rézérzékeny) a biztonságos használat érdekében almatermésűeknél a zöldbimbós-állapot végéig, csonthéjasoknál rügyfakadásig, kajszinál a pirosbimbós-állapot végéig használhatjuk. A rezes lemosó az almatermésűeknél a tűzelhalás veszélyét csökkenti.

A kéntartalmú készítmények jók a lisztharmat ellen, illetve atkaölő hatása miatt alkalmazzuk. A kén és paraffinolaj tartalmú Nevikén, Vektafid S lisztharmat és rovarkártevők ellen hatékony.

Olajos készítmények

Az olajos készítmények az állati kártevők ellen védenek. Leghatékonyabban olajos készítményekkel védekezhetünk a levéltetvek, levélbolhák, atkák és pajzstetvek ellen. Az olajos réteg egy finom bevonatot képez, amivel elzárja a levegőt, a kártevő valamely fejlődési alakján megakadályozzák a légzését.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!